Prva banka vlasnik ulice u Kolašinu

Kada je prodavala zemlju, tadašnja vlast planirala je da građanima izgradi novu ulicu, ali to nikad nije učinjeno
173 pregleda 11 komentar(a)
ulica, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
ulica, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.03.2015. 20:15h

Malo Kolašinca zna da, iako kratka, ali, ipak, prometna ulica koja od skvera pored hotela „Lipka“ vodi ka marketu „Santos“ i dalje prema jednom od mostova preko rijeke Svinjače, odavno nije vlasništvo grada. Opština je tu saobraćajnicu, u okviru parcele 173/3 prodala još 2000. godine Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje (PIO). Taj fond je prvobitno započeo gradnju hotela, koji je kasnije kao vlasništvo Zorana Ćoća Bećirovića nazvan „Lipka“. Hotel je od prije dvije godine vlasništvo Prve banke, jer je služio kao zalog za Bećirovićev kredit.

Precela 173/3, u okviru koje je i ulica, je tako sada vlasništvo Prve banke. Hotel kao i pripadajuće zemljište ta banka je krajem prošle godine dala u zakup “Budvanskoj rivijeri”.

Kupoprodajni ugovor između Fonda PIO i Opštine Kolašin, prije 15 godina, pored parcele 173/3, čija je površina 760m2, odnosi se i na parcelu 157, površine 561m2. Lokalna uprava je sve to prodala za 30.400 njemačkih maraka. Prema podacima kolašinske područne jedinice Uprave za nekretnine, parcela 157 u stvari je Ulica Radoša Maškovića. Tačnije, ugovor između Opštine i Fonda PIO odnosio se i na dio te ulice, koja je jedna od najdužih u gradu i čija je ukupna površina 22.889 kvadrata.

Katastar odbio da knjiži

U katastru su odbili da površinu Ulice Radoša Maškovića uknjiže na novog vlasnika.

„Ovaj organ je utvrdio da je katastarska parcela br. 157 ulica upisana na javne puteve Kolašin. Kako podnosilac zahtjeva nije vlasnik predmetne parcele, već se radi o javnim dobrima u nadležnosti Republike, to se po istom nije moglo ni postupiti”, napisali su u kolašinskom katastru kao obrazloženje odbijanja zahtjeva.

Katastar je, ipak, uknjižio na Fond PIO katastrasku parcelu 173/3, koja se vodi kao neplodno zemljište.

Zvanični komentar na činjenicu da je lokalna uprava 2000. godine prodala kratku cestu, ali i pokušala da proda i dio Ulice Radoša Maškovića, bivši funkcioneri iz kolašinske Opštine sada odbijaju da daju. Nezvanično, jedan od njih za “Vijesti” je rekao kako je bilo u planu da se gradi ulica pored jedne od obližnjih privatnih kuća, pa da u tom slučaju prodajom postojeće saobraćajnice građani ne bi bili mnogo oštećeni.

Mogli smo, ali nijesmo

Iako su imali pravo da ulicu, koja je dio parcele 173/3 zatvore za saobraćaj i pretvore u parking prostor, to iz “Budvanske rivijere”, hotelske kompanije koja sada vodi “Lipku” nijesu učinili. Za ovu zimu našli su kompromis, pa su za dio parking prostora iskoristili zemljište koje se vodi kao opštinsko i kojim je bilo planirano da prolazi nova ulica, koja nikad nije započeta.

Ne zna se šta će biti sljedeće sezone: Hotel “Lipka”

„Poznato nam je da je ulica sada vlasništvo Prve banke i da smo imali pravo kao zakupci nekretnina da je koristimo onako kako želimo. Od toga smo odmah odustali, jer zaista nema potrebe da ljudima koji žive u toj ulici, kao i Kolašincima koji kupuju u obližnjem marketu zatvaramo prolaz, , rečeno je “Vijestima” u upravi hotela „Lipka“.

Hotelska kompanija iz Budve koja sada rukovodi kolašinskim hotelom našla je privremeno rješenje, pa njihovi gosti vozila parkiraju na opštinskom zemljištu u blizini.

“Vodili smo računa i da ne zatvorimo prilaz privatnom placu, koji se graniči sa tim zemljištem”, tvrde u upravi hotela “Lipka”.

Bonus video: