Prvaci bez udžbenika za engleski: Nije obavezan, pa ga nijesu uzeli

“Kao odgovorna gradska uprava nastojaćemo da sljedeće godine obezbijedimo i udžbenike za fakultativnu nastavu”
91 pregleda 9 komentar(a)
knjižara, Foto: Luka Zeković
knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2015. 19:33h

Učenici prvih razreda osnovne škole u kompletima udžbenika koje su im poklonili iz Glavnog grada nijesu dobili udžbenik za engleski jezik, jer su iz gradske uprave prilikom definisanja budžeta za 2015, predvidjeli iznos za nabavku udžbenika samo za obavezne nastavne predmete.

Engleski jezik, kako su istakli iz PG biroa, ne spada među programe obaveznih predmeta, već se izučava u sklopu fakultativne nastave.

“Glavni grad je sve aktivnosti oko akcije dodjele besplatnih udžbenika za prvake sprovodio u koordinaciji sa nadležnim državnim institucijama. Krajem prošle godine, kada smo definisali budžet za 2015, predvidjeli smo iznos za nabavku besplatnih udžbenika za obavezne nastavne predmete”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Istakli su da su na osnovu obrazovnog programa za osnovno obrazovanje i vaspitanje, predmetni program Engleski jezik u ciklusu obrazovanja, odnosno u I, II i III razredu osnovne škole, ne spada među programe obaveznih predmeta, već se izučava u sklopu fakultativne nastave.

“Kao odgovorna gradska uprava nastojaćemo da sljedeće godine našim prvacima obezbijedimo i udžbenike za fakultativnu nastavu”, saopšteno je iz Glavnog grada. Udžbenik i radna sveska za engleski jezik za prvi razred u knjižarama košta 8, 50 eura.

Nema za treći udžbenika iz engleskog

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva nema udžbenika engleskog jezika za treći razred osnovne škole. Udžbenika za engleski nema odnedavno, a prodavačice ne znaju kada će ih dobiti.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva je generalni zastupnik izdavačke kuće Longman, od kojih se, prema riječima direktorice Zavoda Zoje Bojanić-Lalović, očekuje dopuna za knjižare.

Na pitanje šta je uzrok nedovoljnog broja udžbenika, Bojanić-Lalović napomenula je da se udžbenik prodaje i u privatnim knjižarama u svim krajevima Crne Gore, te da trenutno ga nema u knjižarama Zavoda.

"Veće zalihe ovog udžbenika nijesu pravljene jer je ovo posljednja godina korišćenja tog naslova", dodaje Lalovićeva.

Bonus video: