Prve klijentkinje stižu u Centar za zavisnice do kraja godine

Princip rada u Centru za žene zavisnice počivaće na pristupu da oporavak od bolesti zavisnosti ne predstavlja samo uspostavljanje apstinencije, već i promjenu životnog stila, ponašanja, razmišljanja i stavova, što je, u suštini, dugoročan proces
77 pregleda 1 komentar(a)
Ustanova na Kakarickoj gori, Foto: Zoran Đurić
Ustanova na Kakarickoj gori, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.11.2015. 20:28h

Izgradnja Centra za žene zavisnice u okviru kompleksa Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori je u završnoj fazi, a prve klijentkinje na tretman treba da budu primljene do kraja decembra.

“Građevinski radovi su završeni, kao i tehnički pregled i primopredaja, izdata je i upotrebna dozvola od nadležnog ministarstva”, kazao je direktor ustanove Željko Radinović.

On je naveo da je u toku opremanje potrebnim namještajem i opremom, kadrovske, funkcionalne i organizacijske pripreme za prijem prvih žena zavisnica na tretman, koje se očekuje do kraja kalendarske godine.

“Centar za žene zavisnice predstavlja zasebnu organizacionu cjelinu u okviru Javne ustanove i projektovanih je smještajnih kapaciteta za 16 korisnica. Po prethodnim analizama ovaj broj je sasvim adekvatan. Ukoliko se tokom prakse pojavi veće interesovanje za tretmane, smještajni kapaciteti se mogu proširiti”, kazao je Radinović.

On je rekao da Centar za žene zavisnice ima 759 metara kvadratnih, a unutrašnji prostor je prilagođen korisnicima, podijeljen je na radni, za boravak, smještaj, kao i za radno-okupacione aktivnosti

Troškovi boravka iznosiće 1.000 eura mjesečno za klijentkinju, od čega participacija porodice iznosi 230 eura

“Interesovanje za tretmane već postoji, imamo nekoliko prijava potencijalnih klijentkinja i ako bude autentične motivacije, Komisija za prijem koja funkcioniše u okviru ustanove će donositi odluku o prijemu, kao i u slučajevima muškaraca zavisnika, što se pokazalo kao dobra praksa”, kazao je Radinović.

Napomenuo je da je tenderska procedura za izbor najbolje ponude za izvođenje radova trajala duže nego što je bilo predviđeno originalnim planom projektnih aktivnosti, zbog nastojanja da kroz postupak pregovaranja dođu do prihvatljive finansijske ponude koja će se uklopiti u predviđeni budžet za izvođenje građevinskih radova.

“Budući da su sve ponude na tenderu raspisanom početkom 2014. godine premašivale predviđen iznos. Iz tih razloga radovi su počeli u novembru 2014. i okončani su u julu iduće godine”, kazao je Radinović.

Princip rada u Centru za žene zavisnice, kako je objasnio, počivaće na pristupu da oporavak od bolesti zavisnosti ne predstavlja samo uspostavljanje apstinencije, već i promjenu životnog stila, ponašanja, razmišljanja i stavova, što je, u suštini, dugoročan proces.

“Proces rehabilitacije u Centru za žene zavisnice će se sprovoditi sa ciljem da klijentkinja postigne uvid u sebe i motive koji podržavaju zavisnički obrazac ponašanja. Rehabilitacioni proces podrazumijeva rad na razvijanju sposobnosti za zrelo, racionalno ponašanje, kao i za preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, odnosno razvijanje potencijala klijentkinje za lični rast, kroz mijenjanje navika i eliminaciju neprihvatljivog ponašanja”, naveo je Radinović.

Istakao je da je boravak, kao i kod muške populacije, na dobrovoljnoj osnovi.

Troškovi 1.000 eura mjesečno

Radinović je kazao da će troškovi boravka iznositi 1.000 eura mjesečno za klijentkinju, od čega participacija porodice iznosi 230 eura.

"Ostatak je na teret Glavnog grada i dijelom Ministarstva rada i socijalnog staranja. Trenutno je na rezidencijalnom tretmanu u ustanovi 21 muškarac, dok je na nerezidencijalnom njih 14”, kazao je Radinović.

Proces resocijalizacije odvija se sa ciljem da klijentkinja uskladi svoje ponašanje sa zahtjevima društva, kao i da razvije osjećanja društvene svijesti i samodiscipline.

"Tretman je podijeljen u dvije faze 12 mjeseci rezidencijalnog tretmana i isto toliko nerezidencijalnog, nakon čega se daje preporuka da klijentkinja bude u povremenom kontaktu sa Javnom ustanovom”, naveo je Radinović.

Bonus video: