Prve solarne klupe do kraja januara u Tivtu

Klupe služe kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom i hot-spot za bežični internet
107 pregleda 13 komentar(a)
solarne klupe, Foto: Opština Tivat
solarne klupe, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 22.12.2015. 20:28h

Prve “pametne”, odnosno solarne klupe, biće postavljene u Tivtu do kraja januara.

Riječ je o premijernom uvođenju tog ekološkog i visokotehnološkog urbanog mobilijara u Crnoj Gori.

Savjetnik tivatskog gradonačelnika i opštinski menadžer za energetsku efikasnost Petar Vujović kazao je da će biti postavljene tri klupe, a da je novac za nabavku obezbijedila kompanija “Luštica Development“.

“Sklopili smo ugovor sa jedinim proizvođačem na ovim prostorima, kompanijom 'Include' iz Hrvatske. Budući da se klupe proizvode samo po posebnoj narudžbi, te da postoji ogromno intersovanja i lista čekanja, mi ćemo naša tri naručena primjerka dobiti tokom narednog mjeseca“.

Solarne klupe imaju višestruku namjenu - služe kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom mobilnih uređaja, te kao hot-spot za bežični internet. Energetski su nezavisne, jer se napajaju strujom iz fotonaponskih ćelija u solarnoj ploči snage 60 vati, smještenoj ispod sjedalne površine klupe. Na stranama su ukupno četiri USB porta, na koji se radi dopune mogu priključiti mobilni telefoni, tableti i lap-top računari. Vujović je istakao da zahvaljujući akumulatoru, klupa može da funkcioniše i do 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću.

“Nakon 'spajanja' pametnih telefona ili lap-topova sa klupom, mogu se dobiti i detaljne informacije o temperaturi i kvalitetu vazduha, buci i sličnom, kao i grafikoni o ukupnoj energiji koju je klupa proizvela od sunčeve svjetlosti. Veoma nam je bitno i to što je klupa presvučena posebom vrstom homogenog polikarbonata koji je 400 puta izdržljiviji i jači od stakla. Ta vrsta plastike koja se inače, koristi i kod izrade zaštitne opreme za specijalne policijske jedinice, veoma je otporna na udarce, pa smo na taj način osigurani od vandalizma ili eventualnih vremenskih nepogoda sa jakim gradom“.

Dvije klupe biće instalirane na gradskoj rivi Pine, a treća na Trgu magnolija u centru grada.

Vujović je istakao da će se uskoro nastaviti sa instaliranjem solarnih klupa i da bi sljedeće dvije trebalo da budu postavljene na prilazu Autobuskoj stanici.

“To je jedan od segmenata novog projekta koji sprovodimo sa UNDP-om, a koji... podrazumijeva da se na istoj lokaciji postavi i stanica za dopunjavanje i izdavanje električnih bicikala koja smo već nabavili, te instalira prva touch-screen interaktivna info-tabla sa svim servisnim i drugim za turiste bitnim informacijama o Tivtu“.

Bonus video: