Prve tone otpada na Možuri 5. juna

Predsjednik UO Regionalnog vodovoda najavio završetak regionalne sanitarne deponije za Bar i Ulcinj, a moguće i Budvu
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2012. 19:40h

Regionalna sanitarna deponija za čvrsti otpad na lokalitetu Možura, za potrebe opština Bar i Ulcinj, a najvjerovatnije i Budve, jedan od najvećih komunalnih infrastrukturnih projekata urađenih na primorju, biće završena do 5. juna, najavio je za „Vijesti“ predsjednik Upravnog odbora JP „Regionalni vodovod“ Miodrag Pejović.

On je kazao da “Regionalni vodovod” završava dva velika projekta - sanitarnu deponiju na Možuri i regionalni vodovod do Ulcinja.

“Deponija je namijenjena za odlaganje čvrstog otpada za Bar i Ulcinj, a već je skoro dobijena saglasnost da će i Budva tu da odlaže čvrsti otpad, što će biti značajno povoljnije. Izgradnja sanitarne deponije koštala je 5,66 miliona eura. Finansijer projekta je Svjetska banka, koja je obezbijedila veoma povoljan kredit za koji je grejs period četiri godine, rok otplate 12 godina, a kamatna stopa 2,5 odsto. Radovi su, iako je teren bio izuzetno težak, išli veoma dobro, a ni na jednom od ova dva projekta ni dan se nije kasnilo”, kazao je Pejović.

On je dodao da je period eksploatacije deponije 30 godina, uz mogućnost produženja.

“Ukoliko se bude kvalitetno upravljalo ovom deponijom, ukoliko se bude recikliralo što više čvrstog otpada, onda se vijek eksploatacije produžava, a i sama konfiguracija terena i koncept izgradnje deponije pružaju velike mogućnosti za proširenje kapaciteta kada to bude neophodno. Površina deponije sa nasipom i pojasom za ozelenjavanje je 89.000 kvadrata, iskop je 370.000 kubika, a nasip oko 200.000 kubika. Deponija je urađena po najsavremenijim evropskim standardima”, rekao je Pejović.

Oko milion eura za komunalna preduzeća

Oko milion eura, kazao je on, odvojeno je za opremanje komunalnih preduzeća Ulcinja, Bara, Budve, Tivta i Kotora.

Prošlog mjeseca ih je posjetila misija Svjetske banke, koja je potpuno zavoljna napretkom radova, a kako je rekao Pejović, iskazala je najveće ocjene njihovoj firmi.

On je dodao da će deponijom upravljti posebna firma koju će formirati Bar i Ulcinj, da je izabrano rukovodstvo i da je u toku obuka radnika.

“Oni će formirati i cijene, kako to zahtijeva Svetska banka. Nadam se da će cijena biti oko 30 eura po toni, jer nema razloga da se povećava. To je dovoljno da se pokriju svi troškovi i da firma vraća kredit”, kazao je Pejović.

Pejović je najavio da će do 20. juna biti završena i dionica regionalnog vodovoda do Ulcinja, čime će i ta najjužnija crnogorska opština biti priključena na regionalni sistem vodosnabdijevanja.

Galerija

Bonus video: