Prvi izvan EU imamo Strategiju pametne specijlizacije

Ministarka je kazala da se na Strategiji radilo dvije godine i da je u njenoj izradi učestvovalo više od 300 osoba
938 pregleda 1 komentar(a)
Damjanović, Foto: Vlada Crne Gore
Damjanović, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora je prva zemlja izvan Evropske unije koja ima Strategiju pametne specijalizacije, poručila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

“Kojem su prepoznate uže prioritetne oblasti koje imaju najveći potencijal za ekonomski razvoj, a za koje su istraživanje i inovacvije ključni faktori koji mogu značajno da povećaju konkurentnost. Zapravo, u pitanju je recept EU da se trasira moderni razvoj ekonomije baziran na domaćim potencijalima ali uz otvorenost ka međunarodnoj saradnji, kao i da se tradicionalni sektori tehnološki unaprijede, naročito kroz digitalizaciju,” kazala je Damjanović na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade, na kojoj je bio predlog Strategije pametne specijalizacije za period 2019-2024.

Kao prioritetne oblasti prepoznate su održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, održivi zdravstveni turizam, energija i održiva životna sredina sa tehnološkom podrškom informaciono - komunikacionih tehnologija.

Ministarka je kazala da se na Strategiji radilo dvije godine i da je u njenoj izradi učestvovalo više od 300 osoba, među kojima i predstavnici akademskog, privrednog , javnog i civilnog sektora.

Bonus video: