Prvo rekonstrukcija aerodroma u Tivtu, a prodaja za deceniju

Jedan od uslova EBRD da odobri kredit je da Vlada garantuje da će aerodrom nakon rekonstrukcije najmanje još 10 godina ostati u državnoj svojini
168 pregleda 1 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.02.2017. 19:34h

Ministarstvo pomorstava i sabraćaja više od mjesec dana od kada su mu se „Vijesti“ obratile, nije odgovorilo koji je osnovni razlog zašto se već mjesecima ne donosi zvanična odluka o ulasku u prijeko potreban projekat rekonstrukcije i unapređenja kapaciteta aerodroma Tivat.

Preduzeće „Aerodromi Crne Gore“ (ACG) pripremilo je sve za raspisivanje tendera za projektovanje i izgradnju objekta novog putničkog terminal u Tivtu, odnosno tendera za pripremu glavnog projekta za manevarske površine i platformu, kao i za parking za vozila. Da bi se oni raspisali, međutim, čeka se zeleno svjetlo Vlade jer je ACG u državnom vlasništvu, a projekat unapređenja kapaciteta aerodroma u Tivtu vrijedan je oko 50 miliona eura i finansirala bi ga Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, osnovni razlog zašto Vlada još nije odlučila da uđe u ovaj projekat je to što je navodno, jedan od uslova EBRD da odobri ovaj kredit po veoma povoljnim uslovima, to da Vlada garantuje da će aerodrom Tivat nakon rekonstruksije, najmanje još deset godina ostati u državnoj svojini, odnosno da neće biti privatizovan.

Vlada, odnosno njen DPS dio do sada je u više navrata iskazivala spremnost da proda i posljednje djelove državnog “porodičnog srebra” - aerodrome u Tivtu i Podgorici, a što nije po volji opozicije, kao DPS-ovog manjeg koalicionog partnera Socijaldemokrata koje vode ACG i vazdušne luke u Golubovcima i Tivtu.

“EBRD ne traži finansijsku garanciju od države za ovaj kredit, ali je tražila jedan popratni sporazum, tako da Vlada sada treba da da saglasnost i da nastavimo pregovore da se ove barijere otklone”, kazao je nedavno direktor ACG Milovan Đuričković, gostujući u programu RTCG.

On je kao jednu od dvije barijere zbog kojih još ne počinje rekonstrucija aerodroma Tivat naveo taj “popratni sporazum” EBRD-a i Vlade ne ulazeći u njegove detalje, kao i rješavanje imovinsko-pravnih pitanja na kompletnom zemljištu obuhvaćenom Državnom studijom lokacije “Aerodrom Tivat” a koje je namijenjeno za dalji razvoj te vazdušne luke.

Aerodrom Tivat koji je glavna turistička recepcija Crnogorskog primorja i najprometniji je u Crnoj Gori, lani je ostvario i najveći promet u svojoj istoriji, primakavši se na domak cifre od milion putnika. To je postignuto u gotovo nemogućim uslovima gdje je glavni ograničavajuči faktor mala i neuslovna terminalna zgrada od samo 4.000 kvadrata, a kroz koju se u ljetnjim špicevima, dnevno “progura” i preko 10.000 putnika. ACG je već u saradnji sa EBRD angažovalo italijansku kompaniju SPEA Engineering koja je pripremila idejna rješenja za projekat modernizacije i rekonstrukcije aerodroma Tivat, koja se odnose na objekat putničkog terminala, poletno-sletnu stazu, manevarske površine, rulne staze, stajanku za vazduhoplove i sistem svjetlosne signalizacije, kao i zahtjeve investitora za objekat putničkog terminala. Procjenjuje se da bi sav taj posao, mogao biti završen u roku od 18 mjeseci od uviđenja izvođača u posao.

Predviđena nova zgrada, okretnica i parking za velike putničke avione

Predviđeno je da se gradi nova terminalna zgrada površine od oko 12.000 kvadratnih metara, a koja će biti integrisana sa postojećom putničkom zgradom od 4.050 kvadrata, koja će takođe biti rekonstruisana.

Zgrade će biti povezane podzemnim tunelom u kome će biti smještene mašinske instalacije i traka transportnog sistema za prtljag jer će oba terminala dijeliti istu sortirnicu.

Projekat podrazumijeva odgovarajući broj biznis i VIP salona, ugostiteljskih, trgovinskih i svih drugih sadržaja karakterističnih za sve aerodrome u svijetu.

Takođe, predviđeno je povećanje broja parking pozicija za avione, poboljšanje, infrastrukture, unapređenje kvaliteta i sigurnosti letjenja, svjetlosnih sistema, tretiranje otpadnih voda i unapređenje energetske efikasnosti.

Projekat podrazumijeva i intervencije na oba kraja postojeće poletno-sletne staze koja će kod istočnog praga piste dobiti novu okretnicu za avione, a u blizini zapadnog.

Glavna platforma će sa postojećih sedam parking pozicija za velike putničke avione biti povećana na devet. Nova terminalna zgrada idejnim projektom osmišljena je na modularan način što će omogućti ACG, da u slučaju potrebe, relativno lako na jednom njenom dijelu instalira do četiri avio-mosta za ukrcaja putnika direktno iz zgrade u avione.

Bonus video: