Prvomajska protestna šetnja: Siguran rad za siguran život

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da će protestna šetnja početi okupljanjem na Trgu Republike, u 9.30
6 komentar(a)
Prvomajski protest, Foto: Arhiva Vijesti
Prvomajski protest, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.04.2016. 06:00h

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) organizovaće protestnu šetnju u nedjelju, povodom Međunarodnog praznika rada.

Time će biti obilježen početak kampanje Siguran rad za siguran život, posvećene problemu zaštite i sigurnosti na radu.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da će protestna šetnja početi okupljanjem na Trgu Republike, u 9.30.

U Uniji su, kako je naveo, uvijek uočavali da je zaštita i sigurnost na radu jedan od ogromnih problema, međutim zbog nekih drugih prioriteta nijesu toj temi prilazili na pravi način.

“Zato smo odlučili da godinu, od 1. maja ove do 1. maja naredne godine, označimo kao godinu kampanje za prave mjere zaštite na radu i sebe obavežemo da nakon godinu sagledamo rezultate i vidimo dokle smo uspjeli da popravimo stanje“, rekao je Keković.

On je naveo da u Evropi 33.500 ljudi tokom godine pogine na radnom mjestu, a preko 100.000 oboli zbog neadekvatnih uslova i zaštite na radu.

“Nemamo podatke za Crnu Goru, to i nas na neki način tereti. Do donošenja novog Zakona o zaštiti na radu koji je stupio na snagu avgusta 2014. godine, po starom zakonu maltene skoro niko nije donio akt o procjeni rizika u Crnoj Gori. Sigurno preko 90 odsto poslodavaca tog akta nema“, kazao je Keković.

Zamjenik generalnog sekretara i predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević rekao je da veliki broj sektora u Crnoj Gori ima problema zbog neadekvatne zaštite na radu, pri čemu postoji lista profesionalnih bolesti koja bi eventualno trebalo da se proširi.

“Nijedna javna ustanova od 2007. nije uradila provjeru rizika radnog mjesta, kojih ima prilično opasnih, kao što su radiologija, rad sa otvorenim i zatvorenim izvorima jonizujućeg zračenja, aplikacija citostatika i rad sa oštrim predmetima“, precizirao je Pavićević.

Bonus video: