Publika uživala u velikom aero-mitingu na Ćemovskom

172 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2014. 18:25h

Valcerski ples u vazduhu dva helikoptera “gazela” Vojske Crne Gore izazvao je oduševljeje nekoliko hiljada posjetilaca aero-mitinga u Podgorici.

Major Dražen Vlahović i potpukovnih Dušan Mališić izvodili su manerve u vazduhu od kojih je zastajao dah, a na samo nekoliko metara iznad zemlje sinhronizovano su okretali letjelice u obje strane.

U jednom trenutku su se okrenuli licem u lice i približili rotere na samo par metara, i u tom položaju se peli i spuštali. Naklon helikopterima bio je još jedan rutinski pokret koji su dva pilota odradila hirurški precizno. Posjetioci su bili oduševljeni i horizontalim penjanjem, kao i okretima u stranu za 360 stepeni.

Pored helikoptera u vazduh se vinulo oko 20 letjelica, pa su posjetioci imali prilike da vide i vojne avione, akrobatske skokove iz padobrana, kao i protivpožarne letjelice koje su demonstrirale akciju gašenja vatre.

Pilot Petar Podlunsek iz Slovenije rekao je da se 28 godina bavi vazduhoplovstvom, a objasnio je da je potrebno puno treninga da bi pilot mogao da izvodi razne manerve u vazduhu.

"Potrebno je da tokom treninga na zemlji bude trener, moj je došao iz Francuske. To je jedini put do vrha", rekao je on.

Makedonac Predrag Čemerikić rekao je da su manifestacije ovog tipa bitne kako bi mladi uvidjeli svu ljepotu akrobacija u vazduhu, pa i prepoznali kod sebe želju da u budućnosti rade isto.

"Ovo su prvi koraci u vazduhoplovstvu, i mislim da je manifestacija za sada najveći aero-miting na ovim prostorima", rekao je Čemerikić.

Iako je inženjer elektronike, on nije mogao da se odrekne opčinjenosti prema avionima, pa je, kako je rekao, u 42. godini postao pilot.

"Sada su mi avioni i hobi i posao", rekao je Čemerikić.

Organizatori iz Vazduhoplovnog saveza Crne Gore imaju razloga za zadovoljstvo, budući da je, prema priči učesnika, riječ o jednom od najposjećenijih mitinga u Crnoj Gori, ali i šire.

"Veliki je broj posjetilaca i učesnika, veliki broj eminentnih imena iz vazduhoplovstva, akrobata i akrobatskih aviona i svi oni koji nijesu prisutni da to vide sigurno su u manjku za jedan spektakl, koji se do sada nije desio u Crnoj Gori", poručio je Dejan Marković iz Organizacionog odbora.

Akrobacije je izvodilo oko 20 učesnika sa Balkana, dok je na polju bilo još 30 vazduhoplova koje su građani imali prilike da vide prizemljene.

Nakon mitinga organizovan je i panoramski let iznad Podgorice za 12 najboljih podgoričkih učenika.

Fantastičan dan za vazduhoplovstvo

Crnogorski padobranac Predrag Amidžić rekao je danas bio fantastičan dan za vazduhoplovstvo, koji je omogućio posjetiocima da imaju zaokruženu sliku o avijaciji u Crnoj Gori.

"Na žalost, mnogi sugrađani ne znaju šta sve imamo u aero-klubu "Špiro Mugoša" i crnogorskom vazduhoplovstvu", rekao je on.

Amidžić je objasnio da se padobranstvom bavi od 1986. godine, da je bio reprezentativac i prvak bivše Jugostavije, a da trenutno sa kolegama brani boje Crne Gore na međunarodnim takmičenjima.

"Padobranstvo je kao i svaki drugi sport, ako ima uslova i treniranja ima i rezultata. Na žalost, i mi smo dio kompletne situacije tako da ni naš trening nije na potrebnom nivou", rekao je on.

Galerija

Bonus video: