Pukotine u Budvi se proširile: Krapović traži da stručnjaci hitno reaguju

Službenici Opštine Budva su prvi put izašli na teren i ustanovili oštećenja 26. januara
377 pregleda 44 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2018. 13:59h

Sve dok stručnjaci Građevinskog fakulteta ne budu dali svoje mišljenje, kako je došlo do stvaranja pukotina u Mediteranskoj ulici, ova glavna gradska saobraćajnica koja vodi ka Starom gradu biće van upotrebe.

Pukotine duge i po nekoliko desetina metara i široike i do pet centimetara, koje su se pojavile prije više od mjesec, šire se iz dana u dan. Nakon što je sinoć Komunalna policija zabranila saobraćaj, pukotine su, što pokazuje i fotoelaborat opštinskog Sekretarijata za komunalno stambene poslove se uvećale.

Pukotine u Mediteranskoj ulici proširile su se.

JWPlayer video mesto

Gradonačelnik Dragan Krapović lično je razgovarao sa Srđom Aleksićem, dekanom Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kako bi se što hitnije utvrdili uzroci oštećenja, jer je situacija ozbiljna, pošto se oštećenja kolovoza i trotoara povećavaju.

„Imamo sumnje kako su se pojavile pukotine ali ovo je godinama unazad poznato kao trusno područje, sve ispod je pijeska i voda. Prije nego što smo došli na vlast upozoravali smo da ne bi trebalo da se gradi na ovom području. Kao posljedica toga izgradile su se ove zgrade ( investitor ICL inžinjering , izvođač radova Bemax), koje imaju problematične temelje već nekoliko godina, neko pominje da se zgrade nakrivljuju ili ne.... Nakon toga je došlo do realizacije i drugog projekta ( Porto Budva), izgradnja temelje jame dijafragme i sada su se pojavile pukotine. Nemamo namjeru da alarmiramo javnost, da ometamo investitore i život u gradu, ali ovake manifestacije su jako problematične. Treba se ozbiljno pozabaviti time", kazao je Krapović.

On je naveo da je obavijestio Direktorat za vanredne situzcije, ministrea održivog razvoja Pavla Radulovića, pod čijim nadležnosti je građevinska inspekcija.

„Očekujemo da danas u Budvu dođe tim stručnjaka, da uradi procjenu ugroženosti i ulice u okolnih objekata, jer u neposrednoj blizini je vrtić. Ovo su ozbiljne stvari , ne želimo ništa da prepustimo slučaju. Ukoliko nalazi pokažu da je sve u redu, onda ćemo po tome postupiti. Za sada ne možemo da licitiramo šta je uzrok“, naglasio je Krapović.

Pomoćnik Sekretara za komunalno stambene poslove Aleksandar Popović uputio je dopis Građevinskom fakuktetu naveo je da je potrebna nam je i ekspertiza uzroka nastalih oštećenja i procjena nastale štete.

„Napominjem da su oštećenja nalaze u neposrednoj blizini gradilišta „Porto Budva“ investotora „Alart Centar CG“ doo Budva i da postoji osnovana sumnja da su ista nastala kao posledica izgradnje objekta na predmetnom gradilištu”, naveo je u dopisu Popović.

On je dodao da su službena lica Opštine Budva su prvi put izašla na teren i ustanovili oštećenja 26. januara i nakon toga je sačinjena službena zabilješka.

“Nakon današnjeg izlaska na teren ustanovili smo da je došlo do napuknuća gornjeg stroja saobraćajnice u dubini od oko 22 cm. Dužina napuknuća isnosi oko 30 metara. Takođe, došlo je do oštećenja trotora u ulici S 16-16 koja se nalazi između izgrađenog objekta investitora „ICL inženjering“doo Podgorica i objekta u izgradnji investitora „Alart Centar CG“ doo Budva”, ističe se u dopisu.

Poziv je upućen i Republičkoj građevinskoj inspekciji da reaguje i izađe na lice mjesta.

Saobraćaj glavnom gradskom ulicom u prekidu je od sinoć.

Galerija

Bonus video: