Purišić: Baza podataka o nasilju u porodici za unapređenje koordinacije institucija

"Više se ne može desiti da je Upravi policije prijavljen slučaj nasilja u porodici, a da centar za socijalni rad sa tim nije upoznat", rekao je ministar
875 pregleda 0 komentar(a)
Purišić, Foto: Screenshot (YouTube)
Purišić, Foto: Screenshot (YouTube)

Baza podataka o nasilju u porodici treba da unaprijedi koordinaciju svih relevantnih institucija i organizacija, saopštio je danas ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić

On je to kazao na sjednici Skupštine odgovarajući na poslaničko pitanje Jovanke Lalićić iz Demokratske partije socijalista, šta se očekuje od uspostavljanja Baze podataka o porodičnom nasilju i koliko će ona pomoći koordiniranom radu svih nadležnih institucija.

Purišić je objasnio da je Baza podataka o nasilju u porodici, uspostavljena u saradnji ministarstava rada i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova (MUP), uz podršku UNDP-a i Delegacije Evropske unije.

Baza, kako je objasnio Purišić, podrazumijeva automatizovanu razmjenu obavještenja, prijava nasilja i podataka između MUP-a, odnosno Uprave policije i Ministarstva rada i socijalnog staranja odnosno Centara za socijalni rad.

"Na ovakav način, više se ne može desiti da je Upravi policije prijavljen slučaj nasilja u porodici, a da centar za socijalni rad sa tim nije upoznat", rekao je Purišić.

On je kazao da obavještenja Uprave policije, sada pristižu u centre za socijalni rad elektronskim putem, na standardizovan i automatizovan način, i da sadrže sve zakonski propisane, neophodne podatke o sučesnicima u slučaju prijavljenog nasilja.

"Potencijalim počiniocima, žrtvama, djeci (ukoliko su djeca direktne žrtve ili žive u porodici u kojoj se desilo nasilje, tj. indirektne žrtve), procesuiranim prekršajnim i krivičnim prijavama, procjenjenom stepenu rizika, izrečenim naredbama udaljenja iz stana, itd", naveo je Purišić.

On je kazao da se bez obzira da li je prijava sumnje na nasilje u porodici, stigla u Upravu policije od Centra za socijalni rad ili neke druge institucije, organizacije, građana, sva obavještenja slivaju u Socijalni karton - ISSS, odnosno kod Centara za socijalni rad.

"Sva elektronska dokumenta, razmijenjena između dva informaciona sistema sadrže automatski kreirane datume dokumenta i slanja istih, čime se obezbjeđuje transparentnost i pravovremenost postupanja", rekao je Purišić.

Prema njegovim riječima, rukovodioci iz centara istog sekunda, dobijaju mail notifikaciju da je MUP centru prijavio nasilje.

"Tako rukovodioci osim što kroz Informacioni sistem prate postupanje stručnih radnika i na ovaj način imaju dodatni alarm. Centri su takođe u obavezi da u Bazu evidentiraju i sve izrečene zaštitne mjere i sudske odluke. Korisno je napomenuti da Socijalni karton obezbjeđuje povjerljivost i zaštitu podataka o korisniku i porodici", kazao je Purišić.

On je ocijenio da rješavanje problema porodičnog nasilja zahtijeva multidisciplinarni pristup i da se očekuje da Baza unaprijedi koordinaciju svih relevantnih institucija i organizacija i poštovanje novog Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici koji je usvojen u septembru 2018. godine.

Purišić je kazao da će na taj način, Baza pružiti tehničku podršku sprovođenju Protokola, efikasno i pravovremeno postupanje u zaštiti žrtava nasilja u porodici, podršku mjerama za implementaciju Istanbulske konvencije.

Baza će, kako je rekao, biti izvor podataka za zvaničnu statistiku na državnom nivou.

"Ovim se ispunjava i naša obaveza iz Akcionog plana za Poglavlje 23, ali je u suštini najbitnije da je ovo veliki korak ka unapređenju svakodnevnog rada i operativnog postupanja dva ključna resora (MRSS i MUP), kada je u pitanju složena problematika nasilja u porodici", naveo je Purišić.

On je dodao da je uspostavljanjem Baze postignuto je mnogo, ali da taj sofisticirani softver ne može sam po sebi da riješi ovu kompleksnu problematiku.

"Apelujem na građane da prijavljuju nasilje, a sa ovog mjesta želim da poručim crnogorskoj javnosti i žrtvama nasilja da imaju oslonac u državi i njenim institucijama", kazao je Purišić.

Bonus video: