Put po Evropi za 22 dana: Crnogorski studenti krenuli u avanturu

Za deset studenata putovanje po Evropi, kako su kazali, predstavlja izazov, a smatraju da će se nakon manje od mjesec dana vratiti sa potpuno novim životnim iskustvima
70 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski studenti, Foto: Privatna arhiva
Crnogorski studenti, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.07.2013. 15:39h

Roterdam, Amsterdam, Pariz i Madrid samo su neki od gradova koje će posjetiti deset crnogorskih studenata u okviru projekta “Putujemo u Evropu” koji je zvanično počeo u glavnom gradu Njemačke 23. jula. Oni su u petak, 26. jula krenuli iz Berlina na put koji će trajati 22 dana i omogućiti im da bolje upoznaju život u zemljama Evropske unije, ali i da se druže sa još 140 njihovih kolega iz zemalja Zapadnog Balkana.

Studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti Anja Radulović kazala je „Vijestima“ da su plan za put napravili još u Podgorici. Njih osam krenuće ka zapadu Evrope, dok će njihove dvije koleginice osjetiti čari istočnih zemalja EU.

„Plan je da iz Berlina idemo za Roterdam, a nakon toga za Amsterdam. Poslije toga krećemo za Francusku jer zelimo da obiđemo Pariz, a ako uspijemo i nešto od obale te zemlje, na primjer Nicu. Nakon toga bismo krenuli ka Španiji da obiđemo Madrid i Barselonu, a ako vrijeme dozvoli i Valensiju”, kazala je ona. Radulović je rekla da će iz Španije planirati put nazad i to preko Milana, Ljubljane, Zagreba i Beograda.

Da put bude lakši i jeftiniji omogućili su im NVO Green home i Fondacija Robert Bosch Stiftung, a kroz projekat su dobili interejl karte sa kojima će besplatno vozom putovati širom Evropske unije.

“Ovo naše putovanje traje 22 dana. Vozićemo se besplatno interrejl kartama, a za smještaj smo se snalazili preko interneta. Uglavnom smo gledali preko kauč - surfinga, gdje nam domaćini ustupljuju njihove kuće i na taj način bismo se dobro upoznali i sa gradovima u kojima boravimo”, kazala je Radulović.

Za deset studenata putovanje po Evropi, kako su kazali, predstavlja izazov, a smatraju da će se nakon manje od mjesec dana vratiti sa potpuno novim životnim iskustvima. Student Fakulteta političkih nauka Ivan Otović kazao je Vijestima da niko ne zna kako će se putovanje odvijati i da je to upravo predstavlja izazov i draž.

“Nama je izazov i taj kauč - surfing jer ne znamo kakvi će biti domaćini. Ipak, to je i izazov i draž ovog putovanja, jer studentsko putovanje ne svodi se na to da boravimo u hotelu sa četiri, pet zvjezdica, već da iskusimo nešto drugačije”, rekao je on.

Otović ističe da su u Crnoj Gori studenti slabo pokretljivi, iako putuju to je uglavnom po regionu.

Studenti najviše očekuju od Pariza i Barselone, ali su i iz Berlina otišli sa prelijepim utiscima. Najviše strahuju od Amsterdama i Pariza jer je bezbjednost u tim gradovima, kako su kazali, upitna.

Osim obilaska velikih evropskih gradova Milica Radulović sa Fakulteta političkih nauka želi da se u Crnu Goru vrati sa stečenim novim prijateljstvima. Kako je kazala, nakon tri dana provedena u Berlinu, grupe studenata iz regiona već su se zbližile i dogovorile da zajedno obilaze Berlinski zid. Radulović, kako je kazala, sigurno se ne bi upustila u takvo putovanje da nije bilo projekta.

“Ovo je za nas veliko iskustvo i biće jedna velika avantura. Meni je bila potrebna velika hrabrost da se prijavim i krenem na put. Berlinom sam oduševljena i očekujem sve više i više uzbuđenja i mislim da ce Pariz biti sjajan”, kazala je ona.

Na put po Evropi iz Crne Gore pošli su i Anđela Vujković, Šemso Kalač, Ivona Bakić, Danijela Radulović, Dragana Pantović, Jelena Leković i Tijana Pejatović.

Projekat “Putujemo u Evropu” organizuje se osim u Crnoj Gori i u Srbiji, Albaniji, BiH, Makedoniji, ali i na Kosovu. Koordinatorka projekta Azra Vuković iz Green homa kazala je da je cilj projekta upoznavanje mladih sa zemljama Evropske unije, njihovim stanovnicima, načinom života, kulturno - istorijskim znamenitostima i običajima, ali i prezentovanje Crne Gore i njenih prirodnih i kulturnih vrijednosti.

“Studenti su putovanje započeli u Berlinu 23. do 25. jula i imali priliku da se upoznaju sa kolegama iz regiona, zajednički istražuju znamenitosti Berlina i učestvuju u posebno za njih organizovanim panel diskusijama. Nakon zajedničkog boravka u Berlinu svi studenti će dalje putovanje nastavili samostalno u manjim grupama, pri čemu sami kreiraju „maršrutu“, bez ikakvih ograničenja”, objasnila je Vuković.

Provod i životna škola

Otović smatra da će putovanje biti od koristi i zbog toga što će studenti vidjeti na koji način funkcionišu zemlje Evropske unije. “Ta nam je slika jedino dostupna preko televizije, što je varljiva stvarnost. Djelimično ćemo iskusiti i šta je to EU, i šta ćemo imati kada jednog dana budemo njen dio.

Ovo putovanje za nas će prije svega biti životna škola. Moraćemo sami za sebe da donosimo odluke i to je jedan od velikih problema našeg društva, jer se mladi previše oslanjanju na svoje roditelje i to čak do 30. godine. Ovo će biti možda i način da se lakše osamostalimo”, kazao je Otović.

Bonus video: