Putnici na muci kako do posla

„Od autobuske stanice, preko 'Atlas centra' do cetinjskih semafora treba mi 45 minuta. Znači, dok izađem iz grada mogu doći do Nikšića, tako da sam izložen 30 odsto većim troškovima nego do sada“, kazao je Milivoje Šipčić
494 pregleda 2 komentar(a)
Glušica prevoz, Foto: Luka Zeković
Glušica prevoz, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.09.2015. 19:18h

Mukama putnika iz Nikšića i Danilovgrada, ali i prevoznika iz tih gradova, izgleda da nema kraja.

Nakon što su danilovgradski prevoznici odlučili da putnike ostavljaju na stajalištu kod cetinjskih semafora i Ulicom Vojislavljevića produžavaju ka glavnoj autobuskoj stanici, umjesto da naprave krug pored “Delte” do “Atlas kapital centra”, od ponedjeljka takvu maršrutu primjenjuje i većina nikšićkih prevoznika.

Prevoznici su saglasni u tome da putnici i oni, odlukom podgoričkog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj da ne mogu da voze kroz grad, gube ali i da je ponuđena solucija do “Atlas centra” neprihvatljivo rješenje.

„Od autobuske stanice, preko 'Atlas centra' do cetinjskih semafora treba mi 45 minuta. Znači, dok izađem iz grada mogu doći do Nikšića, tako da sam izložen 30 odsto većim troškovima nego do sada“, kazao je Milivoje Šipčić.

On za sada vozi i jednom i drugom maršrutom - ujutro i posle podne vozi do “Atlas centra”, ostalim terminima ide od semafora pravo do autobuske stanice.

„Ujutro, kada uglavnom vozim starije osobe koje idu do Kliničkog centra i kojima je svaki korak dragocjen, vozim ih do 'Atlas centra'. Stvarno nemam srca da ih ostavim da se od semafora snalaze. Takođe i posle podne, kada radnici završavaju sa poslom vozim do 'Atlas centra'“, objasnio je Šipčić zašto koristi različite maršute.

Pored duže vožnje i većih izdataka prevoznici moraju da vode računa i o kaznama jer, kako su kazali, ako voze do “Atlas centra” ne mogu da ispoštuju termine za polaske pa su kazne neminovne.

„Ako zakasnimo na polazak dođe inspektor i kazni te 1.700 eura, a ne možeš stići zbog gužve pa sve da kreneš da prelijećeš. Nije ovo interes ni prevoznika ni putnika, već samo jednog čovjeka zbog koga ispaštamo svi. Stvarno je teško komentarisati ovako glupe odluke. Nije mi jasno da neko na tako odgovornim funkcijama može tako neodgovorne odluke da donosi“, kazao je Predrag Papović koji od ponedjeljka vozi od semafora pravo do autobuske stanice.

I „Glušica prevoz“ od ponedjeljka ne ide do “Atlas centra”.

Vlasnik je svjestan, kako je kazao, činjenice da na taj način gube i putnici i prevoznici, ali takva odluka je iznuđena.

„Podgorički Sekretarijat se iživljava nad prevoznicima i putnicima. Stvarno je prešlo svaku granicu. Svake godine kako ko dolazi mijenja nam maršutu - te idemo preko Krivog mosta, te preko 'Delte', te do 'Atlas centra', više ni sami ne znamo kuda nam je red vožnje. Kada smo išli do 'Atlas centra' redovi vožnje nijesu mogli da se postižu jer nam je od Nikšića do Podgorice trebalo sat i po - dva“, kazao je Boro Glušica.

„Nikšić prevoz“ je jedan od rijetkih koji i dalje vozi do “Atlas centra”.

Do kada će tako biti ni oni ne znaju, a vlasnik pomenute kompanije predlaže i radikalne mjere kako bi se prevoznici i putnici izborili za trasu koja svima odgovara a, kako je kazao, nikome ne smeta. „Nikšićanima je postavljena 'rampa' na semaforima. Od kada vozimo do 'Atlas centra' ni đavo ne može stići da uhvati red vožnje. Prvi sam za to da se blokira glavna saobraćajnica u Podgorici dok nam ne dozvole da idemo do 'Delte', kružnim tokom do Sportskog centra, hotela 'Ljubović' i autobuske stanice. To je najkraća destinacija, ne stvara se gužva i nikome ne smetamo. Ovako svi kasne, ljudi na posao, đaci i studenti na časove, mi gubimo linije”, kazao je vlasnik “Nikšić prevoza” Božidar Kovačević.

Glavni grad za nekoliko dana će ponuditi rješenje za problem

“Nije tačno da pravimo gužvu jer niko od nas ne uzima nijednog putnika po gradu, ali nekome je cilj da nas uništi, putnike iz Nikšića da ojadi, a sve to zarad nečije sitne koristi“, ozlojeđeno je kazao vlasnik „Nikšić prevoza“ Božidar Kovačević.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović razgovarao je sa predsjednicima opština Nikšić i Danilovgrad, Veselinom Grbovićem i Branislav Đuranovićem.

“Dogovoreno je da za nekoliko dana izađu sa njihovim optimalnim rješenjem koje njima neće praviti određene probleme. Najbitnije je da građani budu zadovoljni. Iskreno se nadam da ćemo postići rješenje na zadovoljstvo svih”, kazao je Grbović.

Bonus video: