Putnički terminal u Luci Kotor gradiće se sljedeće godine

Procedura dobijanja građevinske dozvoleje započeta, i kako je kazao Konjević, naredne godine će početi i procedure raspisivanja tendera, a nakon toga i izgradnju objekta
161 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2012. 13:50h

Predsjednik borda direktora Luke Kotor Nikola Konjević, najavio je da će ideja projekta izgradnje putničkog terminala Luke Kotor koja se nametnula još 2007. godine, biti konačno realizovana tokom naredne godine.

Procedura dobijanja građevinske dozvoleje započeta, i kako je kazao Konjević, naredne godine će početi i procedure raspisivanja tendera, a nakon toga i izgradnju objekta.

"Već dugo godina ovaj grad i Luka Kotor pokušavaju da prijem putnika podignu na jedan savremen način, kako ovom gradu i dolikuje. Imali smo dosta prepreka na tom putu, prije svega u urbanističko planskim dokumentima. Ideja se javila 2007. godine u sklopu Plana posebne namjene morskog dobra, a kroz Studiju lokacije sektora 16".

"Prošle godine u oktobru, izdati su urbanističko tehnički uslovi, i od tada do unazad nekoliko dana intezivno radimo na izradi ovog projekta- kazao je Konjević na prezentaciji glavnog projekta putničkog terminal koji je uradio arhitekta Ognjen Đurović iz firme Montecep".

Projekat je kako je kazao Konjević, prošao kontrolu instuticija zaduženih za kontrolu sadržaja objekta.,a arhitektonski i tehnički objekat je koncipiran u skladu sa novim tehnologijama,kako u pogledu materijala, tako i enegetske efikasnosti, i u održavanju samog objekata.

"Svojom arhitekturom projekat se izvanredno uklapio u postojeću zgradu Lučke kapetanije, koja je kao arhitektonska vrijednost prepoznatljiva na Jadranu, i simbolizuje u osnovi brod, i prvi kontakt po dolasku broad u luku će biti asocijavija na ovaj objekat" kazao je Konjević.

Objekat je korisne površine oko 540 metara kvadrata, i ima tri osnovne funkcije.

"Lučku funkciju, i u prostorijama ovog objekta će biti smješteni sadržaji za pružanje lučkih usluga brodu koji su vezani za raspored dolaska bridova, i jahti, za smještaj ljudi koji pružaju te usluge kao i kompletne informacione tehnologije koje će to pratiti".

"Drugi segment je putnički , namijenjen je putnicima koji ulaze i izlaze iz države Crne Gore. Tu prije svega mislimo na određene punktove gdje će putnici moći da se snadbiju putnim ispravama, dobiju informaciju o putovanju I kvalitet boravka u luci koji to zaslužuju".

"Treći segment je međunarodni granični prelaz, na kojem će u daleko boljim uslovima raditi službenici MUP-a, Carine i nadležne inspekcije, i za to ćemo imati tehnologiju propisanu ne samo našim propisima nego i međunarodnim standardima za koje Luka Kotor ima sve sertifikate" kazao je Konjević.

Do oktobra ove godine Luka Kotor je evidentirala uplovljavanje 273 brodai 1.390 jahti, a posjeta broji oko 200 hiljada turista.Do kraja godine očekuje se dolazak ukupno 350 brodovai 220 hiljada putnika.

Galerija

Bonus video: