Rad na zaštiti i proučavanju ptica u Crnoj Gori

“Nadamo se da će podizanje svijesti u obje države kao i rad na poboljšanju zakonske regulative, uticati na prevenciju opadanja broja ptica duž Jadranskog migratornog koridora, i dovesti do uspostavljanja novog turističkog proizvoda – posmatranja ptica”, zaključili su iz Centra
103 pregleda 0 komentar(a)
ptice, Solana, Foto: CZIP
ptice, Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 05.02.2015. 19:42h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore u okviru ORHIBA projekta organizovaće za građanje Podgorice i Tivta ulični eko kviz Zaštitimo ptice.

Iz Centra je saopšteno da je cilj projekta očuvanje raznovrsnosti ptičijih vrsta na Jadranskom migratornom koridoru.

Iz te organizacije su kazali da je projekat fokusiran na poboljšanje zaštite ugroženih vrsta ptica na Balkanu.

U februaru, javnost u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini imaće priliku da se još jednom upozna sa važnošću zaštite ptica i njihovih staništa u ove dvije države.

“Ova aktivnost će istovremeno biti održana i u Mostaru i Čapljini, u Bosni i Hercegovini“, naveli su iz te organizacije.

Projekat finansira, kako je saopšteno, Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

Iz NVO su objasnili da projekat sprovoditi u Parku prirode „Hutovo blato“ u Bosni i Hercegovini, i specijalnom florističkom faunističkom rezervatu Tivatska solila u Crnoj Gori.

Na te dvije lokacije privremeno ili stalno, kako je saopšteno, boravi 346 vrsta ptica.

U Centru su objasnili da je tokom projekta vođena kampanja „Ptice bez granica“ koja je kroz različite aktivnosti obuhvatila cjelokupnu lokalnu zajednicu.

“Nadamo se da će podizanje svijesti u obje države kao i rad na poboljšanju zakonske regulative, uticati na prevenciju opadanja broja ptica duž Jadranskog migratornog koridora, i dovesti do uspostavljanja novog turističkog proizvoda – posmatranja ptica”, zaključili su iz Centra.

Bonus video: