Rade Dačević dobitnik nagrade

„Na naš konkurs javljaju se učenici koji su vrijedni, skromni, radoznali, iskreni, bez hvalospjeva u svojim biografijama te naš posao čine lakšim i ljepšim. Prijavljuju se samo najbolji. Na naše odluke nema žalbi, pritužbi, poziva odozgo, intervencija sa strane“, kazala je Svetlana Crnogorac Vasić
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2015. 20:49h

Rade Dačević, mladi talentovani fizičar koji ove godine kreće u četvrti razred nikšićke gimnazije „Stojan Cerović“, dobitnik je ovogodišnje nagrade koju fondacija „IV/5 Oikos“ dodjeljuje već četiri godine. Dačeviću je novčanu nagradu u iznosu od hiljadu eura uručila prof. Slobodanka Brajušković, supruga pokojnog prof. Slobodana Brajuškovića, po kome pomenuta fondacija nosi naziv. Ostala tri kandidata, mladi, vrijedni i uspješni nikšićki gimnazijalci, Marko Petrušić, Danilo Pejović i Pavle Vulanović, nagrađeni su knjigama.

„Na naš konkurs javljaju se učenici koji su vrijedni, skromni, radoznali, iskreni, bez hvalospjeva u svojim biografijama te naš posao čine lakšim i ljepšim. Prijavljuju se samo najbolji. Na naše odluke nema žalbi, pritužbi, poziva odozgo, intervencija sa strane“, kazala je Svetlana Crnogorac Vasić, predsjednica Upravnog odbora fondacije.

Podsjetila je da je fondacija osnovana prije pet godina, a da već četiri godine dodjeluju nagradu najboljem nikšićkom gimnazijalcu. Prijavljuju se, kako je kazala, samo najbolji, oni koji su dovoljno radoznali da na oglasnoj tabli škole zapaze konkurs o kome se puno ne priča.

„Selekcija, reklo bi se, prirodna jer je napravljena prije naše selekcije. Dobitnici naših nagrada su danas studenti najboljih fakulteta – fizike, elektrotehnike, medicine. Pratimo njihov rad, provjeravamo da li smo negdje pogriješili. Ali sa našim kandidatima greške nema. Ni na nivou statističke. Plan je da tako nastavimo i dalje. Principi našeg rada ostaju isti, sa ciljem da rastemo i pružimo više onima koji to zaslužuju“, poručila je Crnogorac.

Fondacija, kojoj je skromnost vrlina, a znanje mjerilo uspjeha, rijetka je na ovim prostorima. Zato su i posebni, a dobiti nagradu od njih, kako je kazao ovogodišnji laureat, je posebna privilegija.

„Ovom, za mene posebnom prilikom, želim da zahvalim fondaciji na ogromnoj časti koju su mi upriličili dodjelivši mi ovu nagradu. Ona je plod mog dugogodišnjeg zalaganja i truda na polju prirodnih nauka. U svijet fizike zaplovio sam na podstrek profesorica Nevenka Papović i Ana Vujačić. Pozvao bih i ostale učenike da se prijave za ovaj konkurs, jer je velika privilegija biti dio ovog projekta“, kazao je Dačević i dodao da je nagrada uručena bilo kome od ostalih kandidata došla bi u prave ruke.

Na konkurs fondacije ne mogu da se prijave „prosječni” učenici, niti oni koji imaju „samo” sve petice jer fondacija traži više od toga - učenike koji su se odvojili od svoje generacije ambicijom, kreativnošću i rezultatima na takmičenjima, ne samo u Crnoj Gori nego i dalje.

„Kandidati koji se prijave puni su znanja, samopouzdanja, pobjednici raznih takmičenja, mladi ljudi koji objavljuju naučne radove. Razgovor s njima nije jednostavan i trudimo se da mnogo ne ulazimo u polje nauke jer su u tome 'jači' od nas. Iako mislimo da će biti lakše, uvijek je teže nakon razgovora izabrati pobjednika. Tako je bilo i ove godine“, kazao je Željko Radojević, jedan od osnivača fondacije. Fondaciju “Oikos” su osnovali bivši učenici IV-5 odjeljenja biologa nekadašnjeg Srednjoškolskog centra, koje je 1980. proglašeno za najbolje u Jugoslaviji. Odjeljenje je brojalo 28 djevojaka i šest momaka, i imalo prosječnu ocjenu 4,72. Fondacija nosi naziv po đačkom nadimku razrednog starješine „zlatnog odjeljenja“ Slobodana Brajuškovića, profesora koji znao da „ulije“ znanje i „zarazi“ naukom, a koji je prošle godine preminuo.

„Bila nam je želja da naše iskustvo na mlade prenesemo i tako im pokažemo da treba biti vrijedan i uspješan, a da je privilegija do uspjeha doći radom i znanjem. A nemamo svi tu privilegiju. Znanje je bogatstvo koje vam niko ne može oduzeti gdje god vas životni put odvede. A put dosadašnje dobitnike nagrade poveo je na dalje školovanje. Petar Tadić, Janko Radulović i Jelena Lalić su na Univerzitetu u Beogradu, a Milena Roganović studira na Univerzitetu Crne Gore“, kazao je Radojević.

Dr Mira Joksović, predsjednica Fondacije, zahvalila se sponzorima i istakla da im je drago da se svake godine javlja sve veći broj donatora, posebno iz Nikšića.

U programu su učestvovali hor "Zahumlja" i glumci Vojo Krivokapić i Miro Nikolić.

Galerija

Bonus video: