Rade Dačević, najuspješniji mladi naučnik u Crnoj Gori

Fesjbuk generaciju svojih vršnjaka, kojoj i sam pripada, kritikuje
324 pregleda 9 komentar(a)
Rade Dačević, Foto: Printscreen (YouTube)
Rade Dačević, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 10.01.2016. 19:22h

Rade Dačević najuspješniji je mladi naučnik u Crnoj Gori. Kaže da mu je fizika najveća ljubav zato što je primjenjiva u svakodnevnom životu i svuda je oko nas.

Dobrom organizacijom, pored škole, Rade za sve nađe vremena. Vršnjacima poručuje da budu aktivniji, jer su bezvoljnost i bezidejnost, kako smatra, najveći neprijatelji.

"U osnovnoj školi se to javilo, ta ljubav prema fizici, još uvijek traje, zahvaljujući dobrim nastavnivama kao što su Nevenka Papović i moja profesorica Ana Vujačić. U fizici mi se dopalo jer je nekako primjenjiva u svakodnevnom životu, nekako je svuda oko nas i navodi nas na neka razmišljanja i o nekim apstraktnim stvarima i isto tako o nekim konkretnim, koje su svuda oko nas, to je nešto što je najljepše u fizici", kaže Dačević.

Ovaj maturant nikšićke gimnazije krajem prošle godine dobio je nagradu Ministarstva nauke za najuspješnijeg mladog talenta.

Prethodnih godina osvajao je brojna takmičenja iz fizike i popularisao nauku.

"Učestvujem na Noći istraživača koje se organizuju u Podgorici kao demonstrator ogleda na štandovima koje organizuje PRONA i to mi je izuzetno zanimljivo, jer osnovcima i srednjoškolcima pokazujem šta je to zapravo matematika, fizika i hemija, da to nije samo ono što pročitaju u udžbenicima", kaže Dačević.

Radevi otac i majka su ponosni roditelji.

"Najvažnije je investiranje u znanje i zdrav život djece", kaže Ratko Dačević.

"Poruka ostalim majkama? Da vjeruju u svoju djecu. Mi vjerujemo u njega i podržavamo ga u svemu i nadamo se da će nastaviti putem koji je krenuo", dodaje Milica Dačević.

Ovaj maturant kaže da stiže sve što naumi.

"Rad u odredu izviđača Dragan Cerović Gigo, u omladinskom klubu...Kada se dobro vrijeme planira, sve se stigne", dodaje Dačević

Fesjbuk generaciju svojih vršnjaka, kojoj i sam pripada, kritikuje.

"Možda je ta bezvoljnost i bezidejnost veći problem od te nemaštine, jer sigurno da stanje u prosvjeti i nauci nije sjajno, ali mladi nemaju želju da iskoriste ono što im se pruža, mladi nekako nemaju želju uopšte to da iskoriste, nisu ni informisani, i kada se informišu nekako ne žele, znači, ta bezvoljnost je možda veći problem od svih drugih problema kod nas", priča Dačević

Kada je riječ o fakultetu, upisaće fiziku, samo još ne zna gdje. Drugima poručuje da se pronađu u nečemu i da budu vrijedni.

"Svi sigurno imamo nešto u čemu smo najbolji" poručuje Dačević.

Bonus video: