Rade se karte i nautički planovi

Pri premjerima je korišten najmoderniji panoramski sonar, kao i magnetometar i CTD sonda
90 pregleda 0 komentar(a)
JAdranska more Boka, Foto: Siniša Luković
JAdranska more Boka, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.03.2017. 20:00h

Sektor za hidrografiju i okeanografiju (SHO) Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) tokom prošle godine je za potrebe JP “Morsko dobro” iz Budve obavio hidrografski premjer i kartiranja nekoliko manjih djelova akvatorijuma na Crnogorskom primorju.

“Izvršen je premjer i izrada nautičkih planova za pristaništa Baošići, Tivat - Oficirsko mulo, Rose, Stoliv, Utjeha i Rafailovići. Na svim lokacijama, na kojima je vršen batimetrijski premjer, vršena su mjerenja brzine zvuka, tempereture vode i konduktiviteta, a iz tih podataka su izvedeni salinitet i gustina vode. Ovi podaci osim za potrebe premjera, mogu poslužiti kao valjani podaci u budućim analizama okeanografskih karakteristika određenog područja”, piše u izvještaju o radu SHO za 2016.

Pri premjerima je korišten najmoderniji panoramski sonar, kao i magnetometar i CTD sonda. SHO je unaprijedio i svoj odsjek za mareografiju nabavkom profesionalnog softvera za analizu i prognozu morskih mijena TASK (Tidal Analysis Software Kit) i instaliranjem nove stalne mareografske stanice u Rosama na ulazu u Boku Kotorsku. Tako sada ZHMS raspolaže sa ukupno četiri stalne stanice i jednim prenosnim mareografom. Urađena je analiza i prognoza morskih mijena za luke Kotor, Budva i Bar.

“Svi podaci dobijeni hidrografskim premjerom ili digitalizovani sa već postojećih podloga, smještaju se u prostornu bazu podataka. Iz te baze podaci se koriste za kreiranje pomorskih karata u više standardnih razmjera”, piše u izvještaju uz napomenu da je pored izrade šest novih nautičkih karti planova pristaništa, lani vršeno i redovno ažuriranje karte Boke Kotorske u razmjeri 1:25.000 “po metodu štampe po zahtjevu (Print on demande)”. Nastavljena je saradnja sa norveškim Hidrografskim Institutom, na izradi podataka za pravljenje elektronske navigacijske karte za kompetnu akvatoriju Crne Gore.

Bonus video: