Rađenović: Pričaću sa Luketićima o otvaranju muzeja

Rađenović je kazao da mu je žao što je porodična kuća Luketića opljačkana
66 pregleda 0 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.01.2014. 20:06h

Opština Budva spremna je da nastavi pregovore sa porodicom poznatog skulptora Stevana Luketića oko otvaranje muzeja u Starom gradu posvećenom ovom čuvenom Budvaninu, te da na sve načine riješi nesporazume. To je juče “Vijestima” rekao gradonačelnik Lazar Rađenović nakon što je porodica saopštila da zamrzava ugovor o otvaranju muzeja zbog nemarnog odnosa policije prema najnovijoj krađi skulptura iz kuće Luketića na Svetom Stefanu prošle sedmice.

Revoltirani nakon što su zatekli kuću obijenu iz koje je nestalo još tri umjetnička djela, Stevanov sin dr Stefan Luketić saopštio je da su odlučili da zamrznu Ugovor o osnivanju muzeja, potpisan krajem prošle godine. Dok je Stevanova supruga Eleonora bila u Zagrebu, u noći između 16. i 17. januara obijena je kuća u kojoj se nalaze vrijedne skulpture ovog umjetnika. Luketić je u otvornom pismu naglasio da, dok se ne nađu počinioci i ne vrate sve uništene i ukradene skulpture njegovog oca, porodica odustaje od projekta.

Rađenović je kazao da mu je žao što je porodična kuća Luketića opljačkana i da će se ubrzo sastati sa predstavnicima porodice.

“Više sam nego uvjeren da policija radi maksimalno odogovrno da uhvati počinioce. Nažalost, Budva kao bogat grad pogodno je tle za one koji dolaze u naš grada da obijaju kuće i stanove. Ovo nije jedini slučaj”, kazao je Rađenović, uvjeren da je riječ o ishitrenom potezu porodice čuvenog skulptora.

Prema njegovim riječima, Opštini je cilj da otvori muzej posvećen Luketiću, ali da to sigurno neće raditi ako nema podršku porodice: “Bilo bi mi žao da ovaj projekat propadne, jer Opština je budžetom za ovu godinu opredijelila značajna sredstva za otvaranje muzeja. Budva je uvijek znala da cijeni dostignuća svojih najvećih sinova, kakav je bio i Stevan Luketić. Zato smo se i obavezali da njegova djelo sačuvamo od zaborava”.

Bonus video: