Radiće se dodatno vještačenje za požar u RTV Pljevlja

Vještaci na suđenju iznijeli oprečna mišljenja o uzroku požara, pa će novo dati Građevinski fakultet
663 pregleda 1 komentar(a)
Požar izbio na krovu odakle je i vatromet ispaljen, Foto: Privatna arhiva
Požar izbio na krovu odakle je i vatromet ispaljen, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.12.2018. 21:55h

Radnik preduzeća “Vatrometi Vuković” iz Podgorice Željko Laković u potpunosti je ispoštovao pravilnik prilikom ispaljivanja vatrometa sa zgrade Radio televizije Pljevlja 21. maja, nakon kojeg su u potpunosti izgorjele prostorije tog lokalnog javnog servisa.

To je juče kazao vještak protivpožarne struke Radovan Popović juče u Osnovnom sudu u Pljevljima u nastavku suđenja Lakoviću, kojeg tužilaštvo tereti za požar u kojem je pričinjena šteta u iznosu od oko 118.000 eura.

Veći dio štete, oko 85.000 eura, pričinjen je na zgradi u kojoj je bila smještena RTV Pljevlja, a ostatak na opremi.

Popović je, odgovarajući na pitanje advokata Lakovića Radoša Kastratovića, rekao da je Vuković za ispaljivanje vatrometa imao dozvolu MUP-a i da nije propustio nijednu radnju predviđenu zakonom.

Vještak je kazao da su požar izazvale kutije koje su nakon ispaljivanja ostale na krovu zgrade, koje, kako je istakao, Laković nije imao obavezu da ukloni ukoliko u odobrenju to od njega nije traženo.

„Prilikom ispaljivanja bila su prisutna dva vatrogasca koji su obezbjeđivali lice mjesta. Vatrogasci su bili u obavezi da provjere kutije iz kojih je ispaljivan vatromet i da li je bezbjedan da ostane na krovu jer su za to bili i angažovani“, kazao je Popović.

Rekao je i da do paljenja kutija koje su u sebi imale gips i zemlju došlo zbog propusta proizvođača i loše urađene zaštite donjeg dijela baterije što je dovelo do pojave žarenja, a kasnije i otvorenog plamena na kutijama.

Tvrdi i da Laković nije mogao utvrditi da li je na kutijama bilo fabričkih grešaka.

„To je dovelo do pregrijavanja drvene konstrukcije ispod bakarnog lima, sa kojim je bila pokrivena zgrada“, rekao je Popović.

Za razliku od njega, vještak građevinske struke Milan Raičevićiz Bijelog Polja smatra da požar nije mogao doći sa spoljne strane i da je krov bio u potpunosti suguran od požara sa spoljne strane.

„Trebalo je da se desi veliki požar i razvije velika temperatura da bi se lim užario i zapalio materijal ispod njega. Jedna od kutija iz paketa nije mogla da razvije toliku temperaturu i izazove požar. To ukazuje na činjenicu da je požar nastao unutra jer je limeni krov veoma velika sigurnost za objekat da požar ne može da uđe spolja“, rekao je Raičević.

Na njegov iskaz prigovorio je tužilac Ivan Gačević, rekavši da se “Raičević upustio u sferu koju vještači drugi vještak”.

Vještak elektrostruke prof. dr Milutin Ostojić isključio je mogućnost da je struja uzrokovala požar.

„Nije bilo tragova koji bi ukazivali da je u pitanju električni požar. Sve razvodne table bile su obezbjeđene sa propisanim osiguračima“, rekao je Ostojić.

Na zahtjev advokata odbrane dodatno vještačenje u ovom predmetu obaviće stručnjaci Građevinskog fakulteta u Podgorici koji treba da se izjasne da li je sagorijevanje kartonskih kutija moglo razviti temperaturu, koja bi zagrijala lim do te granice da zazove paljenje drvene konstukcije krova.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. mart naredne godine.

Bonus video: