Radio Cetinje: Nekad smo bili umorni od posla, sad smo umorni od prevara

Nekada je iz redakcije na Obilića poljani u etar išlo desetak novinara, uz uvijek prepoznatljiv odabir muzike ništa manjeg broja tonskih realizatora
470 pregleda 0 komentar(a)
Sonja Lagator, Radio Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Sonja Lagator, Radio Cetinje, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 14.08.2011. 11:42h

Vijesti na svakih sat vremena, emisije Cetinjska hronika, Moj grad, Hobotnica, Trend, Krug, Laki pingvini, Top sport, intervjui, reportaže, noćni programi, samo je jedan mali dio koji su slušaoci širom zemlje prije desetak godina mogli čuti na frekvencijama najstarijeg radija u Crnoj Gori - Radio Cetinja.

Danas, na frekvenciji 94,5 mhz, koja jedva pokriva grad Cetinje, ide samo muzika.

Nekada iz redakcije na Obilića poljani u etar je išlo desetak novinara, uz uvijek prepoznatljiv odabir muzike ništa manjeg broja tonskih realizatora. Danas u studiju dnevno po jedan novinar i jedan tonac.

Sonja kaže da je teško osjećanja pretočiti u riječi i ispričati kako su toliko vremena izdržali bez plata

Dočekali su nas Sonja Lagator i Nenad Martinović, spremni da nam ispričaju priču o čuvenom Radiju i načinu na koji su posljednjih pet godina preživljavali, oni i njihove kolege.

Sonja kaže da je teško osjećanja pretočiti u riječi i ispričati kako su toliko vremena izdržali bez plata i kako su postavili crnogorski rekord – čak 59 zaostalih zarada.

“Bili smo u bezizlaznoj situaciji. Vjerujete da je nemoguće da će se zatvoriti najstariji Radio u Crnoj Gori, da će Cetinje ostati bez jedinog sredstva informisanja. Međutim, stvarnost je sasvim drugačija. Nalazili smo se bukvalno pred ambisom, i svakog trenutka očekivali da će definitivno biti stavljen ključ u bravu.

U jednom trenutku mislili smo da je i to možda bolje, nego situacija u kojoj smo se našli. Ni na nebu ni na zemlji”, počinje priču Sonja, jedan od prepoznatljivih glasova sa frekvencije 94,5.

Kako plaćati mjesečne račune

Na pitanje kako su uspjeli da žive bez plata skoro pet godina, ona odgovara da nijesu živjeli, već preživljavali, kao i dobar dio crnogorskih građana.

Od ovog mjeseca radio polako kreće u novi život

“Znate već, pozajmite, ako ste srećni da imate od koga pozajmiti, krediti, kartice…ma, presipanjem iz šupljeg u prazno. Zadužiš se na jedno mjesto da bi vratio na drugo. Ljudi koji su u sličnoj situaciji shvatiće. Oni koji ovo nijesu iskusili nikada neće.

Jer, kako da objasnite djetetu da radite, a da nema novca. Kako objasniti da imate posao, a nemate zdravstveno? Kako i na koji način platiti mjesečne račune”, priča Sonja.

Njen kolega Nenad samo kratko kaže “da trenutno ne može da razgraniči kako se osjeća”.

“Niti sam nesrećan zbog svega, niti sam presrećan”, kratko je prokomentarisao Nenad.

Ipak, i ta agonija je prošla. Od ovog mjeseca radio polako kreće u novi život. Kako kažu Sonja i Nenad, sada se već lakše diše i nada se ponovo vraća.

Potrebno je da se formira savjet

“Kao što je već poznato, sa predstavnicima Opštine potpisali smo sudsku medijaciju koja je svojevrsna garancija i za njih i za nas da, ipak, neće sve ostati samo na riječima. Dio radnika je dobio novac od 2006. do 31. maja 2009, tako da se svima isto duguje, što do sada nije bio slučaj.

Radio za sada funkcioniše tako što svakog radnog dana, ne i vikendom, na posao dolaze jedan novinar i jedan tonac

Do kraja ove godine, treba da dobijemo plate od 1. juna 2009. do kraja iste godine, a za 2010. i dio 2011. čekamo da se sukcesivno uplaćuje do 2013. godine. Izgleda daleko, ali dostižno je”, kaže Sonja.

Ona dodaje da se nada da će do tada primati redovne plate, kada konačno počnu sa punim radom.

“Da bi se počelo sa normalnim funkcionisanjem Radija, potrebno je da se formira Savjet i da se postave organi upravljanja. Bez toga ni mi ne možemo naprijed. U Radiju je trenutno zaposleno više od 20 ljudi, tako da će neki od zaposlenih sigurno biti tehnološki višak, a to nije nimalo lako čekati”, kaže Sonja.

Radio za sada funkcioniše tako što svakog radnog dana, ne i vikendom, na posao dolaze jedan novinar i jedan tonac, u etar ide muzika i eventualno neka informacija koja je važna za grad.

“Vijesti, prilozi, zabavno-muzičke emisije, dječiji program, reklame, oglasi, sve to moraće sačekati novu opremu, jer sa ovom koju trenutno imamo, ne možemo raditi ništa ozbiljnije”, kaže Sonja.

Prepoznatljivi po dobroj muzici

Novinarska ekipa, koju sada pored Sonje čine Nataša Kašćelan, Marina Sekulić, Marija Jovanović, Nikola Vujanović, Mladen Zadrima, Slobo Đukanović, nekada je sa još nekoliko kolega koji su otišli mogla svojim radom i programom da parira najjačim radio-stanicama na teritoriji Crne Gore.

Čini mi se da u novoj opštinskoj administraciji shvataju da je Cetinju, ipak, potreban radio

Isto je bilo i sa ljudima koji su zaduženi za muziku - pored Nenada, tu su Vlado Bastać, Ivan Sekulić, Boris Bastać i Goran Vujović. Njih petorica u jednom periodu bili su prepoznatljivi u gradu pod Lovćenom po odabiru muzike koju su puštali.

“Nekada smo puno radili, išli na događaje, pravili izvještaje, reportaže... i bili umorni od posla. Ali, sada smo umorni od svih prevara i godina preživljavanja i nerada. Sve što želimo jeste da nam se pruži mogućnost da radimo svoj posao i da imamo redovna primanja.

Čini mi se da u novoj opštinskoj administraciji shvataju da je Cetinju, ipak, potreban radio, što kod prošle nije bio slučaj”, kaže Sonja.

Posao koji uđe pod kožu

Na pitanje da li se teško vratiti u etar nakon pauze koja je bila veoma duga, ona kaže da vjeruje da će taj dio ići sasvim lagano.

U znak pozdrava, njen kolega Nenad, u etar pušta džingl koji kaže “Vi slušate Radio Cetinje, prvi crnogorski radio

“Ovaj naš posao uđe ti pod kožu i ne možeš bez njega. Ja sam zbog trudnoće već pravila pauzu u radu. Kad je trebalo da se vratim, bilo me je malo strah kako će sve to ići, ali kad sam stala ispred mikrofona, kao da nijesam ni bila odsutna.

U trenutku kada zelena lampa pokaže da si u etar, i kreneš da pričaš i pričaš, jednostavno zaboravljaš na sve. Za mene je rad u radiju jedinstven i ni sa čim mjerljiv.

Zato jedva čekam da počnemo", kaže vidno uzbuđena Sonja i završava priču.

U znak pozdrava, njen kolega Nenad, u etar pušta džingl koji kaže “Vi slušate Radio Cetinje, prvi crnogorski radio”, a onda kao podloga kreće numera “Shou must go on”…

Bonus video: