Radnici Aerodroma Tivat optužuju direktora: Ne prestaje da nas ponižava

Grupa od 95 od oko 170 zaposlenih optužila je Pinjatića za pritiske i ponižavanja na ličnom i profesionalnom planu
225 pregleda 38 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.01.2016. 20:22h

Grupa od 95 radnika Aerodroma Tivat odbacila je tvrdnje direktora te vazdušne luke Damira Pinjatića da se protiv njega vodi politički obojena kampanja.

Oni su u proteklih dvadesetak dana javno izražavali nezadovoljstvo Pinjatićevim odnosom prema njima, optužujući direktora za mobing, što je on negirao tvrdeći da samo insistira na radu, redu i disciplini i zatražio od nezadovoljnika da javno kažu kojoj stranci pripadaju.

„Da je riječ o političkom obračunu sa njim, preduslov bi bio da je on pripadnik neke partije i da ga „napadaju“ njeni oponenti, ali je njega postavo jedinstveni SDP, a Pinjatć ni tada nije bio njen član, niti se aktivirao u bilo kojem od dvije iz te proistekle partije. Čak i da to nije tako, da li bi bilo čudno da doživi kritike od politički angažovanih ljudi kada ga je politika imenovala na mjesto direktora i još jednom pokazala da zna izabrati pogrešna kadrovska riješenja“, navodi se u reagovanju na stavove Pinjatića izrečene u tekstu „Anketa sa političkim potpisom“ od 28. decembra.

Dio od oko 170 zaposlenih radnika na Aerodromu je odbacio Pinjatićeve tvrdnje da on nikada nije ugrozio „lično dostojanstvo i profesionalni integritet bilo kog zaposlenog“.

Zbog neizgovorenog „dobar dan“, umanjivao je platu dva mjeseca

„Na što onda liči njegov potez, nakon samo mjesec dana od ustoličenja, da radnim nalogom radi „spriečavanja ugrožavanja njegovog autoriteta“, oduzme nadležnosti jednom od trenutno najiskusnijih, a u Crnoj Gori malobrojnih stručnjaka iz vazduhoplovstva? Da li je ugrožavanje, zbog sticajem okolnosti neizgovorenog „dobar dan“, umanjivanje plate dva mjeseca i prisilno slanje radnika na godišnji odmor”, naveli su radnici.

Oni su zapitali kako nazvati umanjenje plate radniku i njegovom pretpostavljenom zbog toga što je na platformi na 60 stepeni Celzijusa, radio u majici koja nije bijele boje - svojoj jer preduzeće nije obezbijedilo službenu i radnu odjeću, a najmanje su još dva slična primjera „značajnih“ kritika vezana za odijevanje zaposlenih, doduše bez novčanih kazni.

“Kako shvatiti promjenu brave i skidanje natpisa sa vrata kancelarije i isključivanje struje kolegi kojeg Pinjatić želi udaljiti sa mjesta u blizini njegovg kabineta, dugogodišnjem direktoru aerodroma sa kojim smo 2014. postigli najbolje rezultate u istoriji, iako Pinjatić u novinama prglašava najuspješnijom „svoju“ 2015 ? Kolika je doza sujete u pitanju kada se kao argument za disciplinsku odgovornost u prijavi protiv potčinjenih, navodi njihovo oslovljavanje bivšeg direktora imenicom „direktore“ koja mu više ne pripada“, stoji u reagovanju.

Oni navode da su pritisci na radnike i „višekratna telefonska pozivanja u bilo koje doba dana i noći koja mogu biti dokumentovana listinzima, pri čemu današnji telefoni nude i dopunske mogućnosti za dokumentovanje razlika između prepričavanja i stvarnih razgovora, odnosno izgovorenog na sastancima“.

Pritisak i preko telefonskih pozivanja u bilo koje doba dana i noći

„Da li je arogancija i teža povreda radne discipline kada Pinjatić na dan kada koristi vjerski praznik, dođe na aerodrom i, pored rezervisanog mjesta na službenom parkingu, parkira na zabranjenom mjestu i naočigled svih putnika i radnika, iz službenog automobila izvede svog psa i pusti ga da „zaliva“ biljke“, pitaju se potpisnici reagovanja koji su od direktora ACG Milovana Đuričkovića tražili da se angažuje, kako ne bi u sezonu i obimne projekte ušli kao kolektiv kojim rukovodi čovjek čija činjenja smatraju nekorektnim i nestručnim“.

Nezadovoljni radnici saopštavaju da sa Pinjatićem neće više javno polemisati i da će se za zaštitu svojih prava obratiti nadležnim institucijama.

Pinjatić: Tračerske priče očajnika

„Ne želeći da se spuštam na nivo tračerskih priča koje u većini slučajeva ne odgovaraju istini, mogu reći da ovo doživljavam kao pokušaj očajnika da spriječe procese koji su uveliko krenuli na Aerodromu Tivat, sa Damirom Pinjatićem ili bez njega“, kazao je „Vijestima“ Pinjatić.

Bonus video: