Radnici DG vodovoda bez plata, Burić prijeti ostavkom

Direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Darko Đuričković juče nije odgovarao na pozive i poruke novinara “Vijesti”. Skupština danas o novom zaduživanju...
315 pregleda 1 komentar(a)
Mihailo Burić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mihailo Burić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.12.2016. 20:16h

Zaposleni u danilovgradskom “Vodovodu” nijesu primili novembarsku zaradu ni zimnicu, jer je račun tog preduzeća blokiran zbog duga od 500.000 eura.

Službenici tog javnog preduzeća “Vijestima” su kazali da je račun blokirala firma Controlmatic iz Herceg Novog, i da je ukupan dug prema toj kompaniji milion i po eura.

Direktor JP “Vodovod i kanalizacija” Darko Đuričković juče nije odgovorao na pozive i poruke novinara “Vijesti”.

Zbog blokade računa, ostavku je najavio predsjednik Odbora direktora prof. Mihailo Burić, koji za takvo stanje krivi “neodgovarajuće administrativne procedure u vezi sa tokovima nova u Opštini i državi”.

Pojasnio je da je zbog takve procedure nastupilo onemogućavanje normalnog funkcionisanja projekta “Infrastrukturni projekat u Opštini Danilovgrad”. Tim projketom predviđena je izgradnja kolektora.

Burić je na oglasnoj tabli tog preduzeća postavio obavještenje zaposlenima, da su preduzeli sve mjere da se konačno razriješe administrativne prepreke za tokove novca, zbog kojih je nastupila blokada računa.

Burić je najavio da će podnijeti ostavku na mjestu predsjednika Odbora direktora VIK, ukoliko nadležni najkasnije do Nove godine ne usvoje odgovarajuće odluke.

“Za nastalu situaciju nisam lično odgovoran, ali se smatram obaveznim da zbog subjektivne odgovornosti to učinim, ukoliko odgovarajuće odluke nadležnih organa ne budu donešene najdalje do kraja 2016. godine”, piše u obavještenju zaposlenika danilovgradskog Vodovoda, koje je Burić potpisao 12. decembra.

Burić je “Vijestima” pojasnio da su Opština Danilovgrad, Vlada i Procom zaduženi za implementaciju projekta “Infrkastrukturni projekat Opštine Danilovgrad” i da ne zna detalje zbog kojih je račun blokiran.

“Stojim iz svega što sam napisao u tom obavještenju. Ne znam detalje, ali znam posljedicu i situaciju u kojoj sam se našao”, rekao je Burić.

On nije pojasnio da li najava ostavke ima veze sa Odlukom o dugoročnom kreditnom zaduženju Opštine Danilovgrad, koja je na dnevnom redu današnjeg skupštinskog zasjedanja.

Tom Odlukom planirano je da Opština Danilovgrad prihvati 5.350.000 eura kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj, koji su namijenjeni za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rehabilitaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Polovina kredita, tačnije 2.675.000 eura su bespovratna sredstva, a 50 odsto Opština će da otplaćuje do 1 oktobra 2031. godine.

Bonus video: