Radnici gradilišta bez ovašćenja zatrpali tunel u Perazića dolu

Pošto su naši bageri angažovani na brdu, dolazilo je do odronjavanja kamenja i mi smo zatrpali tunel, kako se ne bi neko povrijedio, kazao je jedan od radnika
813 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 19:06h

Radnici koje je angažovala kompanija “Nega turs“ za rekonstrukciju hotelskog kompleksa “As“ u Perazića dolu zatrpali su tunel, jedinu pješačku komunikaciju koja povezuje tu uvalu sa Petrovcem.

Tunel kroz brdo, napravljen kada i nekada najelitniji hotel “As“, omogućavao je tokom protekle dvije decenije da brojni turisti i mještani pješice dolaze u uvalu, kao i da posjete obližnji manastir Reževići.

Upravo pješačka tura od Petrovca do jednog od najljepših manastira na crnogorskoj obali, nalazi se u gotovo svim ponudama inostranih tur-operatora koji dovode goste u Petrovac.

Gomila zemlje i stijena nasuta je na ulaz, godinama unazad uništavanog tunela, tako da se više i ne vidi gdje se nekada nalazio, a za takav potez, kako je juče za “Vijesti” kazao jedan od malobrojnih radnika, odlučili su se zbog bezbjednosti prolaznika.

“Pošto su naši bageri angažovani na brdu, dolazilo je do odronjavanja kamenja i mi smo zatrpali tunel, kako se ne bi neko povrijedio“, kazao je jedan od radnika.

Kompanija “Nega turs” kupila je prije 11 godina hotel “As”, uz obećanje da će ga za dvije godine staviti u funkciju, što ni do danas nije učinjeno, a petnaestospratna betonska građevina, koja je duboko ušla u brdo, i dalje je nedovršena.

Iako je tenderska komisija predložila raskid ugovora, što je bilo na stolu Vlade još krajem prošle godine, premijer Milo Đukanović još to nije učinio.

Trebalo da bude završen još prije 9 godina: Gradilište hotela As (Foto: Vuk Lajović)

Osim što je godinama unazad uvala uništavana, morsko podmorje degradirano, a plaža pretvorena u deponiju, kap koja je prelila čašu je zatrpavanje tunela.

Lider budvanskog SDP-a Mihailo Đurović, ujedno i mještanin Petrovca, ne krije razočarenje postupkom investitora, jer su upravo plaže u Perazića dolu u špicu sezone omogućavale da se donekle relaksira prebukirano petrovačko kupalište.

“Investitor koji je prije deset godina kupio hotel, još nije završio planiranu investiciju, na koju se obavezao ugovorom. Time se može svrstati u kategoriju nekvalitetnih investitora i po lokalnu upravu i po državu. Ne znam ko im je dozvolio da blokiraju javni put“, rekao je Đurović.

Trpi turizam

Član Savjeta MZ Reževići Slobodan Perović, jedan od malobrojnih stanovnika Perazića dola, kazao je da su i u Petrovcu i kod manastira Reževići postavljeni znakovi da je riječ o turističkoj pješačkoj stazi, koju koriste najviše francuski turisti, koji odsjedaju u petrovačkom „Palasu“.

“Sada je sve to presječeno, bez ikakvog objašnjenja i najave. Naravno da ovim trpi turizam”, kazao je Perović.

Investitor, dodao je on, “to radi zato što mu se može“.

“Niko im ne može stati na put, nikakva inspekcija, oni rade šta im se prohtje. Zatrpali su plažu, uništili prilazne puteve i na tome se ne završava“, istakao je Perović.

Iz “Morskog dobra” juče su “Vijestima” saopštili da su prije nekoliko dana problem prijavili Upravi za inspekcijske poslove, kao i Opštini Budva, te insistirali da se to što prije riješi i da se uspostavi nesmetan režim saobraćaja.

U cilju bezbjednosti šetača, kako su najavili, obnoviće tablu upozorenja na opasnost od odrona.

Turisti ne mogu pješice magistralom

Da je zatrpavanje tunela već izazvalo revolt turista, potvrdio je i direktor petrovačkog „Palasa“, koji posluje u okviru hotelske grupe “Budvanska rivijera”, Marko Vuković, navodeći da je francuski tur-operator “Prodintur”, već uložio prigovore.

“Francuski gosti, koji već godinama unazad dolaze u naš hotel, koga su u više navrata ocjenjivali najboljim, sada više ne mogu da idu u pješačke ture.

Tura prema manastiru Reževići, predviđena je u okviru njihovog boravka u našem hotelu. Sada je to nemoguće, jer turisti sigurno ne mogu pješice Jadranskom magistralom“, kazao je Vuković, navodeći da su o svemu obavijestili Opštinu.

Plaža - privatni posjed

Kompanija “Nega turs” postavila je tablu upozorenja na dijelu plaže prema Petrovcu koja vodi do tunela, na kojoj piše da je zabranjen prolaz jer je riječ o “privatnom posjedu“.

Plaža ispred hotela je potpuno uništena, a gomile otpada, željeza i betonskih blokova, kao i stare građevinske mašine, i dalje se tu nalaze. Za razliku od plaže ispred hotela, dio kupališta ispred vile podgoričkog biznismena Veska Barovića, potpuno je uređen, kao i mala plaža. Upravo njih godinama unazad koriste turisti iz Petrovca.

Galerija

Bonus video: