Radnici koji su tužili Glavni grad: O spornom hoće i sa Medenicom

“Tražimo sastanak sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom na kojem bi razmotrili pravni aspekt i posljedice primjene načelnog pravnog stava, koji je donijela ta pravna instanca, a zbog kojeg su radnici neposredno oštećeni”, navode iz NVO „Udruženje zaposlenih Glavnog grada Podgorica za zaštitu prava iz radnog odnosa”
115 pregleda 2 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2015. 20:19h

Dio zaposlenih radnika, službenika i namještenika Glavnog grada, kao i bivših radnika uputiće tokom ove sedmice pismeni zahtjev za sastanak gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

Njih preko 300 podnijelo je tužbu protiv Glavnog grada zbog obračuna plata po manjem koeficijentu, odnosno od osmog januara 2008. do momenta isplate, a u razgovoru sa Stijepovićem žele da razmotre taj problem i da se napravi sporazum, kojom bi se izbjegla duge sudske parnice.

“Rezultirala bi podnošenjem još većeg broja tužbi, pa bi troškovi bili povećani, kao i kamate, a sve bi išlo na teret budžeta. Zato bi sporazumom regulisali obostrane interese, a mi bi pristali da nam se šteta isplaćuje kvartalno”, saopšteno je iz NVO „Udruženje zaposlenih Glavnog grada Podgorica za zaštitu prava iz radnog odnosa”, koja zastupa dio zaposlenih službenika i namještenika i advokatske kancelarije Marković, sudskog zastupnika.

Istakli su da žele da izbjegnu podnošenje tužbe međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu, što je i interes druge strane, a očekuju da Glavni grad tuži i hiljadu radnika.

“Tražimo sastanak sa predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom na kojem bi razmotrili pravni aspekt i posljedice primjene načelnog pravnog stava, koji je donijela ta pravna instanca, a zbog kojeg su radnici neposredno oštećeni”, navode iz NVO.

Do sada je donijeto desetak pravosnažnih presuda u korist tužitelja, ali Vrhovni sud je poništio nekoliko prvostepenih odluka.

“Glavni grad kao poslodavac bio je dužan da obračuna zaposlenim službenicima zarade po novom koficijentu od osmog januara 2008. kada je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama zakona o zaradam službenika i namještenika”, navode iz NVO.

U delegaciji za sastanke ispred advokatske kancelarije Marković biće advokat Dragan Marković, predsjednik skupštine NVO i ovlašćeno lice za zastupanje Vasilj Siništaj i Zvonko Saveljić i jedan zaposleni.

Bonus video: