Radnici Komunalnog u Pljevljima obustavljaju rad

Zaposleni su prije par dana uputili zahtjev Vladi da finansijski pomogne zaposlene u tom kolektivu, koji su, kako navode, dovedeni na ivicu siromaštva
3161 pregleda 0 komentar(a)
Groblje Ravni kojim gazduju Komunalne usluge, Foto: Goran Malidžan
Groblje Ravni kojim gazduju Komunalne usluge, Foto: Goran Malidžan

Zaposleni u pljevaljskom opštinskom preduzeću Komunalne usluge u ponedjeljak će obustaviti rad, ukoliko im se ne isplati makar jedna zaostala zarada ili ne obezbijedi pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

To je “Vijestim”a potvrdio predsjednik sindikalne organizacije Komunalnih usluga Vukadin Šljukić.

Odluku o prekidu rada zaposleni su juče dostavili i Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, puteve i vode Opštine Pljevja, koja je i osnivač preduzeća.

“Obavještavamo vas da zaposleni u DOO Komunalne usluge zbog teškog materijalnog stanja od ponedjeljka 6. aprila staju sa svim radnim aktivnostima (usluge sahranjivanja, pijačne usluge, usluge zbrinjavanja kućnih ljubimaca...). Na ovo smo primorani zbog ugrožene egzistencije nas i naših porodica“, naveli su zaposleni u dopisu upuućenom resornom Sekretarijatu.

Zaposleni su prije par dana uputili zahtjev Vladi da finansijski pomogne zaposlene u tom kolektivu, koji su, kako navode, dovedeni na ivicu siromaštva.

11 zarada se ukupno duguje radnicima Komunalnih usluga, a posljednju su primili aprilsku zaradu iz prošle godine, koja im je isplaćena u februaru.

Tvrde da su se za pomoć obraćali resornom sekretarijatu i predsjedniku Opštine, ali da nijesu naišli na razumjevanje.

„Teško je danas svima u ovakvim uslovima, neizvjestnost, pannika, strah za egzistenciju, a kako je tek nama koji ne mogu da priušte sebi i porodici ni najminimalnije uslove za život. Molimo vas da izdvojite dio novca za ljude kao što smo mi koji smo i prije pandemije bili u dramatičnoj situaciji koja se sada još vie pogoršala. Napominjemo da radnici i sada obavljaju svoje redovne poslove striktno se pridržavajući naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela“, navodi se u zahtjevu kojeg je potpisalo 46 radnika preduzeća Komunalne usluge.

Radnici tvrde da su gladni, i da nemaju mogućnost da nabave osnovna sredstva za higijenu te da ne posjeduju osnovna sredstva zaštite u skladu sa naredbom i propisima Nacionalnog kordinacionog tima.

Nakon što je vršilac dužnosti direktora Tanja Vučetić prije nekoliko mjeseci podnijela ostavku, Odbor direktora za direktora preduuzeća je još 19. Decembra prošle godine izabrao Dragišu Džarića na tu funkciju. On još nije preuzeo upravljanje preduzećem jer čeka saglasnost Skupštine Opštine, koja u međuvremenu nije zasjedala. Zbog epidemije korona virusa odložena je sjednica lokalnog parlamenta, koja je trebalo da se održi 20. marta.

Bonus video: