Radnici "Nikpeka" dobili obećanja kojima žele da vjeruju

„Tražili smo da nam se isplate zaostale zarade, sada već 12, da nam se poveže radni staž, kao i da se radnicima koji su pri kraju radnog vijeka omogući penzionisanje."
0 komentar(a)
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Nikpek, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.04.2011. 13:17h

Predstavnici Sindikata gradske pekare „Nikpek“, za koju je otvoren stečajni postupak, razgovarali su sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem povodom situacije u tom preduzeću i iznalaženju rješanja.

„Tražili smo da nam se isplate zaostale zarade, sada već 12, da nam se poveže radni staž, kao i da se radnicima koji su pri kraju radnog vijeka omogući penzionisanje. Ministar je obećao da će naši zahtjevi biti ispunjeni i da će prvi novac koji bude obezbjeđen od novog vlasnika biti iskorišćen za isplatu zaostalih zarada“ kazao je predsjednik Sindikata Momčilo Damjanović.

Prema njegovim riječima za pekaru već postoji zainteresovani kupac koji sada ne želi da se „uključuje javno u svu tu priču dok se ne završi stečajni postupak“.

„Tražili smo od ministra Miloševića da se radnicima obezbjedi jednokratna pomoć u iznosu od po 500 eura jer se svi nalaze u teškoj situaciji. Zahtjev će, prema njegovim riječima, biti proslijeđen ministru rada i socijalnog staranja Suadu Numanoviću“ kazao je Damjanović.

Pored plata i povezanog radnog staža radnicima je prioritetno da se počne sa proizvodnjom i nadaju se, kako je kazao Damjanović, da će se to dogoditi za mjesec-dva, čim pekaru preuzme novi vlasnik.

„Kada počne proizvodnja u početku će biti uposleno 35 ljudi. Nijesmo prezadovoljni postignutim dogovorom ali to je najviše što se u ovom trenutku može očekivati“ kazao je predsjednik Sindikata gradske pekare u kojoj je stalno zaposleno 36 a na određeno 60 radnika.

Milisav Ćipranić, koji je većinski vlasnik pekare od 1997. godine, čim je istu zatvorio najavio je prodaju vlasništva i uvođenje stečaja, a kao razlog je naveo dug od 700.000 eura i nedostatak brašna. Iz stečajne mase će isplatiti sva dugovanja radnicima

Pored ministra Miloševića i predstavnika radnika sastanku su prisustvovali predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić, stečajni upravnik koji je postavljen prošle sedmice Žarko Ostojić, doskorašnji vlasnik i predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Branko Gardašević.

Bonus video: