Radnici sa sjevera: Poslaćemo signal Vladi da nećemo odustati od zahtjeva

Predstavnik bivših radnika Gornjeg Ibra iz Rožaja, Sadik Klimenta pozvao je sve bivše radnike iz Rožaja, kao i iz svih opština sa sjevera Crne Gore da dođu na protest
84 pregleda 5 komentar(a)
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 20.12.2014. 18:53h

Na protestu u ponedjeljak u Bijelom Polju biće radnici iz sjevernog, južnog i centralnog regiona, koji će poslati poruku Vladi da su jedinstveni i da će se zajedno boriti za svoja prava, poručili su organizatori.

Predstavnik bivših radnika GRO Radnik, Svetozar Čabarkapa, podjsetio je da će protest biti održan i ponedjeljak u 12 sati na glavnom gradskom trgu, zbog teškog ekonomskog stanja na sjeveru Crne Gore.

On je pozvao sve građane Bijelog Polja da izađu na protest i da na miran i demokratski način ukažu na teško stanje.

„Protest je prijavljen u skladu sa zakonom o mirnom okupljanju građana i već su nam se najavili radnici iz Podgorice, Nikšića, Berana, Rožaja, Kolašina, zbog čega očekujemo da će biti prisutan i veliki broj građana Bijelog Polja. Na protestu će govoriti predstavnici radnika, invalida rada, penzionera, nezaposlenih iz Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića, Kolašina i Rožaja“, rekao je Čabarkapa na konferenciji za novinare.

Na protestu će, kako je kazao, biti pročitani zahtjevi koji su pročitani i u Rožajama.

„Želimo poslati jasan signal Vladi da nećemo odustati od njih. Ovo je borba za sve građane koji su dovedeni u stanje da se bore za opstanak“, poručio je Čabarkapa.

On je saopštio da se samo u posljednjih osam godina 14 hiljada njegovih sugrađana iselilo iz grada, četiri hiljade se nalazi na Birou rada, a još toliko ih živi od socijalnog davanja.

„Radna mjesta se ne otvaraju, što je sve dovoljan razlog da svi u ponedeljak budemo na trgu i ukažemo na takvo stanje“, kazao je Čabarkapa.

Klimenta: Odlučni smo da istrajemo

Predstavnik bivših radnika Gornjeg Ibra iz Rožaja, Sadik Klimenta pozvao je sve bivše radnike iz Rožaja, kao i iz svih opština sa sjevera Crne Gore da dođu na protest.

“Mi bivši radnici uništenih rožajskih kao i drugih preduzeća u sjevernom regionu, odlučni smo da istrajemo u našoj demokratskoj borbi za ostvarivanje naših prava. Koliko ćemo u tome uspjeti ne zavisi samo od nas zato ovom prilikom još jednom pozivamo sve one koji čine zakonodavnu i izvršnu vlast u ovoj državi da preispitaju svoje stavove i ophođenje prema nama“, rekao je Klimenta.

Vlast, kako je dodao, treba da prihvati konstataciju da je tranzicija u Crnoj Gori a posebno na sjeveru, ugrozila egzistenciju radnika i njihovih porodica i da odmah preduzme određene korake kako bi, kao sve države Evrope, svojim građanima obezbijedila bar minimum uslova za život.

„Kada bi oni koji donose i sprovode Ustav i zakone u ovoj državi ispoštovali sami sebe i primenjivali u pravom smislu prema svima isto onda bi se i mi osjećali ravnopravnim građanima i ne bi se osjećali građanima drugog reda", naveo je Klimenta i pitao da li su ljudski životi na njihovoj skali prioriteta na posljednjem mjestu.

Predsjednik Invalida rada iz Rožaja, Hajran Murić, pozvao je sve invalide rada sa sjevera da se u ponedeljak pridruže protestu, jer im nijesu ispunjeni uslovi koji su obećani.

"Takođe, da svi zajedno ukažemo na težak položaj nas invalida rada i da im pošaljemo jasnu poruku da invalidi rada sa sjevera neće odustati od borbe za svoja prava", poručio je Murić.

Bonus video: