Radnici tužili "Mediteran reklame", direktor tvrdi: Opstanka nema ako spor izgubimo

"Neko će sigurno odgovarati ako se dokaže osnovanost tužbi zaposlenih"
226 pregleda 4 komentar(a)
Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.10.2017. 20:04h

Radnici “Mediteran reklame“ dobili su dva sudska spora kojim se to opštinsko preduzeće obavezuje da im isplati više oko 475.000 eura po osnovu umanjenja koeficijenata.

Pred kotorskim sudom u toku je i treći spor koji vode preostali radnici, vrijedan 88.000 eura, čiji će ishod vjerovatno biti negativan po preduzeće koje se žalio Višem sudu. Ako se uračunju porezi i doprinosi, “Mediteran reklame” sporovi će koštati više od 700.000 eura, što bi moblo da izazove finansijski kolaps u jednoj od profitabilnijih opštinskih firmi.

“Presudom se usvaja tužbeni zahtijev tužilaca da im se isplati po osnovu umanjenja koeficijenta po zahtjevu stručnosti od koeficijenta određenog Granskim kolektivnim ugovorom za period od 2008. do 2010. i na ime obračunate zakonske kamate na utvrđene razlike za prethodno navedeni period pa do 31. januara 2017. godine, kao i razlika po osnovu manje obračunate cijene rada za period od 2011. do 2015.“, piše, između ostalog, u presudi.

Prvom tužbom, tri radnika firme dobila su obeštećenje od 92.720 eura. Drugom, po istom osnovu, 14 radnika firme dobilo je spor vrijedan 383.330 eura. U toku je spor koji vodi još šest zaposlenih koji zahtijevaju da im se isplati 88.665 eura.

Direktor “Mediteran reklama” Blažo Rađenović kazao je da su se žalili Višem sudu u Podgorici na presude. On je direktorsku funkciju preuzeo prije osam mjeseci i podatke o zatečenom stanju predao je Sekretarijatu za zaštitu imovine, koji će ih proslijediti opštinskoj Kancelariji za antikorupciju.

On je ocijenio da je upitna likvidnost firme, ako sudski sporovi budu okončani u korist zaposlenih: “Kratkoročno mogu dobiti zaposleni, ali dugoročno bih to opisao kao kidanje grane na kojoj stoje. Pored svih napora od strane novog menadžmenta koji bilježi rekordnu cifru izdatih rješenja i naplaćenih potraživanja, te pored svih ostalih postignutih rezultata u posljednjih osam mjeseci i ostvarenih prihoda..., gotovo da je nemoguće opstati u slučaju gubljenja spora”.

Nakon što su radnici “Mediteran reklama“ dobili spor, slične tužbe pripremaju se i u ostalim opštinskim preduzećima.

Bonus video: