Radnici tvrde da se radio Montena gasi

Radnici smatraju da su Vučinići prekršili Zakon o elektronskim medijima sklopivši ugovor o prodaji bez prethodnog odobrenja Savjeta Agencije za elektronske medije
154 pregleda 16 komentar(a)
Montena Radio, Foto: Screenshot (Montena.me)
Montena Radio, Foto: Screenshot (Montena.me)
Ažurirano: 16.06.2013. 20:19h

Nakon šesnaest godina emitovanja programa crnogorski Montena radio će prestati da postoji, saopštilo je 5 radnika tog radija.

Oni su u saopštenju upućenom medijima naveli da su "dosadašnji vlasnici Stevo i Đuro Vučinić odlučili da ga ugase prodajom frekvencija izvjesnom biznismenu Milošu Krdžiću, vlasniku beogradskog Radija TDI".

Radnici smatraju da su Vučinići prekršili Zakon o elektronskim medijima sklopivši ugovor o prodaji bez prethodnog odobrenja Savjeta Agencije za elektronske medije.

Tvrde da vlasnici sada samo formalno od Savjeta traže promjenu vlasničke strukture, i u zahtjevu navode i da će programska šema Montena radija ostati isti.

"Tako pokušavaju obmanuti Savjet jer je novi vlasnik zaposlenima rekao da će se sa Monteninih frekvencija emitovati zabavni program", navode radnici.

Oni kažu da iz studija radija Montena u Nikšiću već 13 dana nema informativnog programa, a da je novi vlasnik rekao da ga mu je svejedno da li će biti emitovan program.

"Tako je ponovo prekršen Zakon o elektronskim medijima jer Radio ne poštuje Odobrenje za emitovanje programa. Pored toga krše i Zakon o radu jer zaposlene, koji su svakog dana na poslu, ni dosadašnji ni novi vlasnik ne žele da plaćaju. Pa se nakon 16 godina rada zaposleni nalaze u ulozi ping-pong loptice među vlasnicima jer nemaju definisan pravni status! Bivši vlasnici su zaposlene ubjeđivali da će ugovorom o prodaji biti preuzeti od strane novog, a o tvrdi da takvog dogovora nije bilo! Njegova je, kaže, jedina obaveza bila da radnicima isplati zaostale minimalne plate i doprinose", navode radnici.

"Kolektiv Montena radija poziva medijsku zajednicu - da ne dozvoli da se medijski radnici nađu na udaru moćnih biznismena! Pozivamo sindikalna udruzenja i civilni sektor- da se oglase ukoliko stremimo istom cilju da živimo u zemlji socijalne pravde i humanijem društvu", dodaju radnici.

Obraćanje medijima su potpisali Luka Abramović, Dragana Samardžić, Sonja Božović, Jelica-Lela -Šćepanović i Dragiša Banović.

Bonus video: