Radnik "Ribarstva": Kako baciše tolike mreže za dva sata

Kacić je kazao da su u nedelju bili na pauzi za ručak u ribarskoj kućici, koja je udaljena od oka tri kilometra, kao i da za to vrijeme niko nije mogao baciti 60 mreža
68 pregleda 0 komentar(a)
skadarsko jezero, krivolov, Foto: Arhiva "Vijesti"
skadarsko jezero, krivolov, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.12.2011. 20:41h

Radnik AD "Ribarstvo", koji je sa kolegom u nedelju veče čuvao ribolovno oko "Sijerče", Halil Kacić saopštio je "Vijestima" da je nemoguće da je u tom dijelu jezera pronađeno 60 mreža, kako tvrde iz Nacionalnog parka "Skadarsko jezero".

Direktor NP "Skadarsko jezero" Zoran Mrdak saopštio je da su iz tog preduzeća podnijeli krivične prijave protiv "Ribarstva" i njihova dva čuvara zbog nezakonitog izlovljavanja šarana.

Objasnio je da su u nedelju veče pronašli 60 mreža, sa 30 kilograma krapa. "Ribarstvo" ima ugovor o izlovljavanju ukljeve, ali i obavezu da čuva ribolovna oka.

Kacić je pozvao direktora NP “Skadarsko jezero” na otvoreni razgovor, uz prisustvo svih medija: "Jer, čuvari "Ribarstva" svoj posao rade stručno i pravilno"

"To vrijeme koristimo za pauzu, jer tada ribolovci izlaze i ulaze na jezero sa kojima imamo dobre odnose jer su nam prijatelji i komšije i javili bi nam da su vidjeli da neko baca mreže", kazao je on.

Sa lovom na krapa nemaju ništa

Kacić je rekao da vjeruje da su neke od mreža koje su bile kod službenika zaštite jezera prije toga pokupili po jezeru.

Kacić je dodao da su nakon 15 do 20 minuta izašli iz kućice i ugledali barku lovočuvara koji su se tada uputili ka njima.

"Kada smo vidjeli svjetlo na vodi pitali smo ko je, a čuvari su se predstavili i krenuli ka nama sa barkom punom mreža i krapova. Čudi me da je u tom kratkom periodu neko uspio baciti ili izvaditi 60 mreža, pa navode iz NP smatam neistinitim. Čudi me i to što lovočuvari nijesu došli direktno kod nas i uvjerili nas da su mreže stvarno bacane unutar oka, jer mi smatramo da to ne može biti istina", tvrdi on.

Prema njegovim riječima, "Ribarstvo" ima ugovor za izlov ukljeve, pa sa lovom na krapa nemaju ništa.

Kacić je dodao i da prilikom izlova ukljeve o tome obaviještavaju nadležne u NP koji dolaze na lice mjesta.

On je pozvao direktora NP “Skadarsko jezero” na otvoreni razgovor, uz prisustvo svih medija: "Jer, čuvari "Ribarstva" svoj posao rade stručno i pravilno".

Lako je naći mreže, ali što je sa krivolovcima

Predstavnici NVO “Zeta eko sport” ocijenili su da je smiješno je pominjati ilegalno izlovaljavanje 30 kilograma ribe, kada se iz Skadarkog jezera, kako tvrde, svakodnevno izvadi na desetine tona.

U samoj Zeti ima 20 mjesta sa kojih se kreće u krivolov, a pri povratku krivolovce čekaju automobili i prikolice i oni ribu odmah prodaju i utovaraju

Kako su kazali, 60 mreža ne može baciti pojedinac, već samo dobro organizovana grupa. Prema riječima portparolke Nele Popović, za bacanje jedne mreže dvojici ribolovaca potrebno je pola sata, tako da bačenih 60 mreža zaista liči na djelo privrednog društva.

Iz te NVO kazali su i da je nelogično da na obezbjeđenju jezera radi 12 čuvara, od kojih su neki korumpirani, što predstavlja ogromni problem. Kako tvrde, neki od njih sarađuju sa krivolovcima i za to mjesečno mogu da zarade mnogo više nego što je iznos plate koju primaju.

"To je klasična krađa državne imovine. Lako je naći mreže, izvaditi ih prazne i podnijeti prijave protiv NN lica. Nadležni treba da krenu sa provjerama iz samog parka i sigurno će doći do tih NN lica koja su pod zaštitom lovočuvara. U samoj Zeti ima 20 mjesta sa kojih se kreće u krivolov, a pri povratku krivolovce čekaju automobili i prikolice i oni ribu odmah prodaju i utovaraju. To je razrađen posao", upozorili su iz te organizacije.

Ražnatović: Prijave protiv NN lica, a ne "Ribarstva"

Povodom teksta "Šarana "čuvali" sa 60 mreža", reagovao je i većinski vlasnik i direktor Petar Ražnatović.

Njegovo reagovanje “Vijesti” prenose u cjelini:

"Izražavajući zahvalnost zbog interesovanja za naš kolektiv, ukazujem vam i na neistinite navode da je protiv 'Ribarstva' podnijeta krivična prijava, jer se radi o prijavi protiv NN lica, a što možete provjeriti kod nadležnih institucija. Siguran da se radi o pogrešnoj interpretaciji vašeg novinara, a ne o zloj namjeri jer za to nema nikakvog povoda ni razloga u mojim poslovnim, ni porodičnim, niti bilo kojim drugim odnosima".

"Upravo zbog toga pozivam vašu novinarsku ekipu, kao i poslenike svih medijskih kuća u Crnoj Gori, da u terminu koji vama odgovara posjetite 'Ribarstvo', budete naši gosti i na licu mjesta uvjerite se koje uspjehe postižemo, ali i sa kojim problemima se srijećemo u svom poslovanju. Ne sumnjam da je zajednički interes afirmacija dobrih preduzeća i dobrih proizvoda iz Crne Gore. Želeći vam dobro i vjerujući u vaše dobre namjere čekamo vas na Rijeci Crnojevića”, piše u reagovanju Ražnatovića.

Bonus video: