Radnik tužio upravu TE Pljevlja: Razbili su radnike na podobne i nepodobne

“Da sam ćutao ...o angažovanju pojedinih radnika koji su uhvaćeni da rade sa lažnim diplomama, ja sada ne bih imao problema”
117 pregleda 1 komentar(a)
Živko Bajčetić, Foto: Goran Malidžan
Živko Bajčetić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.04.2014. 19:39h

Radnik Termoelektrane “Pljevlja” Živko Bajčeta podnio je tužbu protiv komanije u kojoj radi zbog “nezakonite promjene radnog mjesta i promjene visine koeficijenta”.

Bajčeta tvrdi da je njegov “progon na radnom mjestu počeo kada je zapitao odgovorne kako u Termoelektrani rade ljudi koji su zbog lažnih diploma istjerani sa posla što je razljutilo drugog čovjeka preduzeća Vladimira Šestovića”.

“Od maja prošle godine, ja ne dobijam nikakvo zaduženje. Dođem na posao, potpišem se i čekam da dođe kraj radnog vremena. Jednostavno ne dozvoljavaju mi ništa da radim. Sa druge strane odgovorni šire priču kako ja ne želim da radim”, rekao je Bajčeta, koji u toj kompaniji radi već 32 godine.

On tvrdi da se u Termoelektrani angažuju radnici iz drugih preduzeća iako jedan broj zaposlenih ne dobija nikakvo zaduženje.

“Da bi u potpunosti razbio radničko jedinstvo Vladimir Šestović je podijelio radnike, tako što je jednoj grupi smanjio, a drugoj povećao koeficijente rada. Tako je koeficijent sa 4,27 nepodobnim smanjio na 4,1, a drugoj grupi radnika povećao na 4,40. Koeficjent na uslove rada, nepodobnim je sa 1, 205 smanjio na jedan, tako da je meni od 1. marta plata manja za oko 300 eura”, tvrdi Bajčeta.

Tražio je “prijem kod izvršnog direktora EPCG kako bi ga upoznao sa problemom, ali do sada taj sastanak nije organizovan”.

“Da sam ćutao o mnogim sumnjivim radnjama, o angažovanju pojedinih radnika koji su uhvaćeni da rade sa lažnim diplomama, ja sada ne bih imao problema”, kazao je Bajčeta.

Iz informativne službe EPCG u čijem sastavu radi TE “Pljevlja” saopštili su da svi zaposleni u EPCG obavaljaju svoje radne obaveze koje su definisane kolektivnim i pojedinačnim ugovorima o radu, a koji su usaglašeni sa Sindikatom kompanije

Šestović nije želio da komentariše navode Bajčete upućujući novinara “Vijesti” da sve odgovore u vezi sa tim zatraži od Informativne službe EPCG.

Iz informativne službe EPCG u čijem sastavu radi TE “Pljevlja” saopštili su da svi zaposleni u EPCG obavaljaju svoje radne obaveze koje su definisane kolektivnim i pojedinačnim ugovorima o radu, a koji su usaglašeni sa Sindikatom kompanije.

“Kao i u svakoj kompaniji, u skladu sa zakonom o radu, postoji jedan broj radnika koji se zbog ograničenja radne sposobnosti, koje im je priznato od strane nadležne nezavisne zdravstvene komisije, ne mogu rasporediti na odgovarajuće radno mjesto unutar sistematizacije. Tim zaposlenima se ne mogu dati radni nalozi koji su u suprotnosti sa njihovim ograničenjem radne sposobnosti iz razloga što postoji opasnost od pogoršanja njihovog stanja i nastupanja povrede na radu. Shodno tome, tim zaposlenima se izdaju radni nalozi koji nijesu u suprotnosti sa njihovim zdravstvenim ograničenjima, saopšteno je iz EPCG.

Pojašnjeno je da se koeficijenti određuju u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta.

Bonus video: