Radojica i Nenad dobili stan u Nikšiću - Vijesti.me
DOBRE VIJESTI ZA OCA I SINA

Radojica i Nenad dobili stan u Nikšiću

Velika humanitarna akcija i sjajna reakcija nakon što su Vijesti i TV Vijesti izvjestile o slučaju Nikolića

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Centar za socijalni rad za opstine Nikšić, Plužine i Savnik i SO Nikšić obezbijedili su Radojici Nikoliću i njegovom sinu Nenadu stan od 30 m2 koji je u vlasništvu Opštine Nikšić.

Kako je saopšteno, prostor će u narednih desetak dana biti u potpunosti adaptiran i opremljen, za šta će Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijediti potrebna novčana sredstva.

"Ovu priliku koristimo da informišemo javnost da je Nikolić Radojica korisnik materijalnog obezbjeđenja kod JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, a da njegov sin nema riješen status, tako da nije mogao ostvariti niti jedno od sociozaštitnih prava iz Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik je shodno svojim mogućnostima uvijek pomagao porodici Nikolić, za šta postoji dokumentacija u arhivi Centra", navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Radojica Nikolić tvrdi da sa desetogodišnjim sinom Nenadom preživljava sa 64 eura mjesečno.

ŽIRO RAČUN RADOJICE NIKOLIĆA JE: LOVĆEN BANKA 565-0400100003102-81

Nikolićima fali i hrane, namještaja i odjeće, a Radojici i zdravlja, ali se nadaju boljim danima zahvaljujući dobrim ljudima.

Radojica i Nenad Nikolić
Radojica i Nenad Nikolić(Foto: Svetlana Mandić)

Cetinjanka Sandra Dapčević i Podgoričanin Matija Radović pokrenuli su humanitarnu akciju,  kojoj su se odazvali “Banka hrane”, “Naša akcija“ i Udruženje građana “Alternativa“, pa su Nikolići juče dobili pakete hrane i odjeće. 

“Nenad, koga je majka napustila, i ja živimo od 64 eura, koliko iznosi materijalno obezbjeđenje koje sam dobio nakon operacije i 12 hemoterapija. Da nije dobrih ljudi, ne bismo mogli da preživljavamo“, kaže Radojica, brišući suze.

Tvrdi da krov nad glavom ima zahvaljujući sugrađaninu Voju Pavićeviću, koji mu je ustupio kuću na korišćenje.

„Hvala Pavićeviću u čijoj kući stanujemo već dvije godine. Da nije njega, ne znam šta bi radili i gdje bi otišli“.

Radojica Nikolić
Radojica Nikolić

Nikolić se vratio u Crnu Goru prije šest godina, nakon što je u Telekomu Republike Srpske proglašen tehnološkim viškom. 

Dobio je otpremninu i došao u državu u kojoj je rođen, misleći da će mu biti bolje. Ali, kako kaže, prevario se, a povratka nema:

“Imam dosta radnog staža, ali nažalost to se ne priznaje u Crnoj Gori gdje sam radio 13 godina i gdje mi fali godina da bih ostvario invalidsku penziju. Da mogu išta da radim nema toga ko bi me vidio pred vratima Centra za socijalni rad“. 

Dapčevićeva je pozvala nadležne da pomognu Nikolićima. Tvrdi da su do sada to činjeli samo “obični ljudi”.

“Ovaj slučaj biće pokazatelj da su nadležne institucije zaista u službi građana... Za koji dan stići će mu drva za ogrijev, još hrane i odjeće, jer ima ljudi koji hoće da pomognu“, kazala je ona.

Radović, koji je vajar, planira da organizuje izložbu humanitarnog karaktera i da sav prikupljeni novac da Nikolićima.

I navijači “Sutjeske”, popularne “Vojvode” odlučili su da pomognu koliko mogu. Oni u subotu, u sali Ekonomske škole u Nikšiću, organizuju humanitarni turnir u malom fudbalu, a sav prihod biće namijenjen Nikolićima.

Za koga sam glasao ako moj sin nema nikakva prava?

Šestdesetjednogodišnjak kaže da mu je ipak najveći problem to što Nenad, rođen u Foči, godinama ne može da dobije crnogorske papire. “Njemu su svi preci, i po majci i po ocu, iz Crne Gore. Iz Foče sam dolazio da glasam za Crnu Goru, pa se pitam za koju sam to državu glasao, jer ako moje dijete nema nikakva prava, onda nemam ni ja. Eto, ispada da moj Nenad živi ilegalno”.  Tvrdi da se  obraćao nadležnim ministarstvima i institucijama, ali da odgovor nije dobio. Dapčevićeva kaže da su “na dobrom putu” da riješe taj problem.