Radomiru Radonjiću iz Danilovgrada stigao nalog da plaća tuđi enormni kredit

“Žaliću se na presudu, a ako vidim da su mi male šanse, jer kažu da ova država presuđuje uglavnom u korist banaka... neću sjedjeti skrštenih ruku”
528 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 19:22h

Danilovgrađanin Radomir Radonjić, od kojeg, kao žiranta za kredit koji je prije nekoliko godina podigao njegov sugrađanin Nemanja Šćepanović, Hypo Alpe Adria Banka potražuje 93.500 eura, tvrdi da je prevaren i kaže da razmišlja o radikalnim koracima.

Ako ne uspije dokazati da, uprkos tome što su njegovi potpisi na dokumentaciji, nije znao iznos podignutog kredita sve dok nosilac kredita nije prestao sa uplatama, Radonjić poručuje da ni po cijenu života neće dozvoliti da mu prevaranti uzimaju teško stečenu zaradu.

“Nema šanse da ću im plaćati ni dva mjeseca. Žaliću se na tu presudu, a ako vidim da su mi male šanse, jer kažu da ova država presuđuje uglavnom u korist banaka jer je to smišljeni projekat, neću sjedjeti skrštenih ruku”, rekao je Radonjić “Vijestima”.

Iznos kredita je naknadno upisan

On je ispričao da je prije tri godine, kada su nastali prvi problemi sa kreditom, službeniku HAAB Mirku Blečiću dokazao da nije znao o kojem je iznosu riječ, već je popunio mjenicu i izjavu žiranta na kojoj nije bio upisan iznos.

“U to vrijeme u punom jeku kreditomanije, kada su strane banke u dilu sa lokalnim mangupima planski uvlačile osiromašeno stanovništvo u dužničko ropstvo, ja sam, kao radnik Elektroprivrede, bio poželjan žirant. Žirirao sam svima, pa i mom tadašnjem prijatelju Veselinu Šćepanoviću.

Zamolio me da žiriram njegovom sinu za pet, šest hiljada eura, kako bi kupio auto i to sam uradio. Tada su se bjanko formulari mogli ovjeriti, a kasnije upisivati glavni podaci. Niko nije gledao koliko je kome opterećena plata”, kaže Radonjić.

On tvrdi da je u HAAB pošao sa Veselinom, a ne sa njegovim sinom koji je nosilac kredita, i da mu je tada bilo sumnjivo to što agent koji vodi slučaj Šćepanovića nije tu: “To je sve kratko trajalo kad su nas zvali da potpišem. Poslije tri godine, zvao me agent, pitao sam ga koliko je toga đavola ostalo, a on kaže 88.000 i nešto.

Pitao sam koliki je kredit i dobio odgovor da je u pitanju 130.000 švajcarskih franaka i da je stambeni kredit na 30 godina. Rekao sam mu da to nisam potpisao, a agent mi je objasnio da nađem Šćepanoviće jer su me obmanuli ili da nađem kupca za kuću, koja je bila hipoteka za kredit. Nudio mi je nebulozne predloge”.

Agent se pravi da me ne poznaje

Od toga trenutka, kako tvrdi Radomir, u njegovom životu nastaje pakao. Odlazio je u banku nekoliko puta, prijetio bombama, samoubistvom, spaljivanjem, da bi na kraju na predlog banke doveo Veselina Šćepanovića na suočavanje.

“On je priznao da me je obmanuo, da mi nije rekao koja je cifra jer nije mislio da je potrebno. Blečić mi je tada rekao da me do daljeg neće dirati. U petak su me obavijestili da je sudski nalog u izvršenju. Pošao sam do banke i Blečić sada tvrdi da me ne poznaje.

Počeo je da viče na mene, pitao me što ne tužim Šćepanovića i na kraju me pitao koliko sam dobio od tih para. Tada mi je pukao film i konačno sam shvatio da je neko iz banke u dilu sa Šćepanovićem i da je neko iz banke uzeo procenat jer sve u Crnoj Gori djeluje na tim principima”, kaže Radonjić.

On ima dvoje malo djece koje nakon ženine smrti podiže sam: “Razmišljam koga da kaznim, ko je kriv, jesam li ja, ima li boga? Mogu li da dođem do tih pravih krivaca, ne mogu ali kada dođem do suicida sjetim se dva sina, bez majke su, siročići, još ako ostanu bez mene i počnu mi suze.

Što ću, ako mi uzimaju 20 godina pola plate, njima ne ostane ni toliko, opet kao da me nema. Ako bude bolje da me nema, onda ću se makar potruditi da način na koji odem evroatlantski bankari dobro zapamte”.

“Vijesti” nijesu uspjele stupiti u kontakt sa Šćepanovićima.

Žiriranje znači obavezu, potpis se ne može izbrisati

Iz HAAB su, u odgovoru koji potpisuje portparolka Željka Radulović, napisali da u skladu sa Zakonom o bankama ne mogu komentarisati konkretne slučajeve, niti detalje u vezi sa konkretnim klijentima. Radulović je istakla da žiriranje podrazumjeva da potpisnik garantuje svim svojim računima i svom svojom imovinom otplatu duga u cjelosti.

"Žirantu je sugerisano, da ako smatra da je oštećen od bilo koga, da zaštiti svoja prava pred nadležnim državnim organima”, kazala je Radulović

“Prilikom potpisivanja mjenice i Izjave o žiriranju pred kreditnim referentom obavezno je prisustvo žiranta. Na izjavi za žiranta jasno je navedena suma za koju se žirira uz ostale elemente predmetnog kredita i žirant ove dokumente potpisuje svojevoljno, u prusustvu svjedoka.

Takođe, žirant mora cjelokupnu dokumentaciju prethodno ovjeriti kod svog poslodavca, tako da nije moguće da žirant nije obaviješten o iznosu za koji žirira, s obzirom da mora podnijeti, ovjeriti i u prisustvu službenika banke potpisati cjelokupnu dokumentaciju, u kojoj je jasno preciziran iznos za koji se žirira”, pojasnila je Radulović.

Dodala je da klijent, odnosno žirant, koji smatra da je oštećen, može u svakom momentu zatražiti kopije dokumenata, iz kojih se jasno vidi da li je neko žirirao, i za koji iznos. To je, pojasnila je ona, preporučeno i Radonjiću. “Naš službenik ga je, u skladu sa praksom banke uputio da podnese zahtjev za izdavanjem ovih dokumenata.

U vezi sa vašim pitanjem da li se konkretni žirant već obraćao banci, možemo podsjetiti da je njemu službenik banke saopštio isti stav i juče kao i prije tri godine - da je on žirant, i da to nameće obaveze, to jeste, da niko ne može izbrisati nečiji potpis kao žiranta.

Žirantu je sugerisano, da ako smatra da je oštećen od bilo koga, da zaštiti svoja prava pred nadležnim državnim organima”, istakla je Radulović.

Galerija

Bonus video: