Radonjić predaje fotelju bez borbe

Kandidaturu za dekana podnijeli su nekadašnji Radonjićevi asistenti, Vladimir Savković i Aneta Spaić, i Velimir Rakočević
358 pregleda 11 komentar(a)
Dragan Radonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Radonjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.01.2016. 07:46h

Aktuelni dekan Pravnog fakulteta Dragan Radonjić nije u predviđenom roku podnio kandidaturu za novi mandat, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, kandidaturu za dekana podnijeli su nekadašnji Radonjićevi asistenti, Vladimir Savković koji je do sada obavljao i funkciju prodekana, te Aneta Spaić, kao i profesor Velimir Rakočević, rukovodilac nekoliko specijalističkih studijskih programa.

Na Pravnom čekaju da istekne i rok za pristizanje kandidatura poštom, s obzirom na neke informacije da bi se na taj način mogla kandidovati i profesorica Gordana Paović-Jeknić, članica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Vijeće fakulteta bi uskoro trebalo da izabere Izbornu komisiju koja će na prvim sjednicama verifikovati kandidature, nakon čega bi kandidati trebalo da iznesu svoje viđenje razvoja ustanove.

Procedura glasanja, ali i imenovanje novog dekana, trebalo bi da bude završena do polovine maja.

Dobro upućeni u dešavanja na Pravnom fakultetu nepodnošenje kandidature aktuelnog dekana tumače kao njegovu nesigurnost u reizbor.

Prvi od razloga, po njima, je svakako nedavna odluka Ustavnog suda da je prinudna uprava, na čijem je čelu Radonjić bio, a koja je nakon krize na fakultetu ustanovljena 2012. godine, neustavna i nezakonita.

Izvori sa fakulteta tvrde da u Rektoratu nijesu zadovoljni ni revizorskim izvještajem, iako je dokument usvojen početkom prošle godine.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da su profesori najmanje jednom mjesečno išli u Bijelo Polje ili Budvu, gdje su, prema dokumentaciji Pravnog fakulteta, držali i do 15 predavanja dnevno, te da je cijena časa iznosila 50 eura.

Izvori sa Pravnog tvrde da bi se aktuelni dekan i kandidovao, da je predsjednik UO UCG Duško Bjelica krajem godine postao član Crnogorske akademijie nauka i umjetnosti (CANU), a za šta je Radonjić, navodno, trebalo da agituje.

Dekan bi da ga naslijedi Savković, Rektorat bi Spaićevu?

Na Pravnom se spekuliše da Savković zapravo kandidat aktuelnog dekana Radonjića.

“Spaić nije bila u dobrim odnosima sa Radonjićem, što je kulminiralo prije skoro dvije godine, kada je dekan odbijao da joj raspiše konkurs za izbor u zvanje. Tada je rektorka (Radmila Vojvodić) posredovala, zbog čega bi Spaićeva mogla biti neko koga Rektorat UCG vidi kao novog dekana. Profesor Rakočević se uvijek trudio da u svim situacijama bude korektan sa svim kolegama. Zbog svega toga će ova trka za dekana biti neizvjesna”, kazao je izvor “Vijesti” sa Pravnog fakulteta.

Bonus video: