Radonjić prima i do 2.900 eura mjesečno, naslijedio hiljade kvadrata zemljišta

Radonjić je vlasnik stana od 86 metara kvaratnih koji je stekao otkupom i objekta od 44 metra kvadratna stečenu nasljedstvom i kreditom
3595 pregleda 4 komentar(a)
Radonjić, Foto: Savo Prelević
Radonjić, Foto: Savo Prelević

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić prošle godine zarađivao je i do gotovo 2.900 eura mjesečno i naslijedio hiljade metara kvadratnih zemljišta, stoji u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavio instituciji koju vodi.

Njegova prosječna mjesečna plata iznosila je 1.695 eura, a pored toga je, pola godine, primao i varijabilu koja je uglavnom iznosila oko 250 eura.

Osim iz Agencije, Radonjić prima penziju koja je prošle godine iznosila 950 eura a u banci ima uteđeno 6.500 eura.

I njegova supruga Roksanda Radonjić prima penziju, ali je ona manja za 600 eura od suprugove.

Radonjić je vlasnik stana od 86 metara kvaratnih koji je stekao otkupom i objekta od 44 metra kvadratna stečenu nasljedstvom i kreditom.

U odnosu na godinu ranije, Radonjić, prema kartonu, više nije vlasnik osmine nego kompletnog zemljišta koji je naslijedio od roditelja - 10.970 metara kvadratnih pašnjaka i 10.971 metar kvadratni neplodnog zemljišta.

U kartonu iz perioda prije osnivanja Agencije, a dostupan u njenom registru, stoji da se to zemljište nalazi u mjestu Donje Mrke.

"Vijesti" su poslale Agenciji i kabinetu direktora pitanja da li je ovo uvećanje imovine za više od 19.000 metara kvadratnih prijavio u posebnom imovinskom kartonu koji tretira imovinu vredniju od 5.000 eura.

Savjet Agencije se bavio njegovim imovinskim kartonom na sjednici koja je održana 17. maja.

"Konstatovano je da je Direktor ASK podnio izvještaj sa tačnim i potpunim podacima, u skladu sa čl. 23 i 24 Zakona o sprečavanju korupcije. Provjera je izvršena upoređivanjem prijavljenih podataka sa podacima pribavljenim od organa i pravnih lica koji u svojim službenim evidencijama raspolažu podacima o prihodima i imovini javnih funkcionera", stoji u saopštenju Savjeta poslije sjednice koja je bila zatvorna za javnost.

Direktor je dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune. U kartonu se vidi da ga je podnio 21. januara a da je on objavljen tek juče, pet mjeseci kasnije.

Inače, Evropska komisija je u posljednjem izvještaju uputila niz kritika na račun rada Agencije.

U izvještaju stoji da treba da se ubjedljivo odgovori na izazove koji se tiču njene nezavisnosti, kredibilnosti i politike određivanja prioriteta.

EK bilježi da rezultati ostaju krajnje ograničeni, bez slučajeva vezanih za zloupotrebu državnih sredstava za partije i izborne kampanje i nezakonito lobiranje, i svega nekoliko započetih slučajeva neobjašnjivog bogaćenja.

Bonus video: