Radonjiću neodgovorno, pa odgovorno da ode iz ASK-a

Sagovornici “Vijesti” smatraju da je to dobar potez, ali i upozoravaju na posljedice njegovog angažmana u Savjetu AZLP
3336 pregleda 2 komentar(a)
Najavio da neće doći, pa se predomislio: Radonjić na sjednici Savjeta, Foto: Luka Zeković
Najavio da neće doći, pa se predomislio: Radonjić na sjednici Savjeta, Foto: Luka Zeković

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić sredinom marta poručio je da bi bilo neodgovorno da podnese ostavku. U međuvremenu je promijenio mišljenje, jer je juče potvrdio da želi da napusti Agenciju, mada insistira da to nije uradio pod pritiskom.

“Niko mi nije sugerisao da se povučem. To je moja lična odluka”, kazao je on novinarima poslije sjednice Savjeta ASK, poručujući da na odluku nisu uticale kritike na rad ASK i da su dosadašnji rezultati “odlični”.

Odluku je saopštio Savjetu ASK samo nekoliko nedjelja nakon što je predstavljen radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24, koji se odnosi i na ASK.

U njemu se, između ostalog, konstatuje da su i dalje prisutni izazovi i kritike vezane za nezavisnost ASK, te njeno utvrđivanje prioriteta, selektivni pristup, kontroverzno tumačenje i primjenu zakonodavstva, kao i kvalitet odluka.

Sagovornici “Vijesti” saglasni su da je to dobar korak, mada upozoravaju na posljedice njegovog planiranog “preseljenja” u Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacija (AZLP).

“Do sada su ASK i njen direktor niz puta informacije koje su od interesa javnosti proglašavale poslovnim tajnama - od finansija političkih partija, preko sopstvenih odluka vezanih za Demokratsku partiju socijalista i aferu ‘Koverta’ do brojnih drugih podataka vezanih za imovinu javnih funkcionera. Sve su to bilo poslovne tajne i sve to je Upravni sud utvrdio i potvrdio da je Agencije kršila zakon”, upozorila je bivša članica Savjeta ASK Vanja Ćalović Marković.

Smatra da će skrivanje informacija od javnosti biti i njegov prioritet u Savjetu AZLP, a sa njom je saglasan i predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović. “Imajući u vidu njegov rad, loše rezultate, a posebno oštre ocjene EK vezano za političku pristrasnost ASK, on je odavno trebalo da podnese ostavku. On želi da bude na čelu Savjeta AZLP, odnosno da dobije verifikaciju za dosadašnji rad i da realizuje nove zadatke za DPS i svog prijatelja, premijera”, kazao je Bulatović.

Predrag Bulatović
Bulatović(Foto: Savo Prelević)

Čelnica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da bi odlazak Radonjića mogla biti najava da “konačno neko u vlasti, sa stvarnim uticajem, razumije složenost situacije u kojem se nalazimo kao država u procesu pristupanja Evropskoj uniji”. Napomenula je da je bivši šef odjeljenja za Crnu Goru pri Evropskoj komisiji Dirk Lange još u novembru 2015. rekao tadašnjem potpredsjedniku a sadašnjem prdsjedniku Vlade Dušku Markoviću da “ako je 2014. bila godina zakonodavstva, a 2015. godina institucija, 2016. treba da bude godina rezultata”.

“Nije ga izgleda ozbiljno tada shvatio Marković a ni drugi. Tako smo od 2016. imali intenzivno urušavanje postojećih institucija uz oktroisanje kućnog prijatelja za čelnika novoformirane Agencije, a kako ni Agencija ne bi skrenula sa partijskog puta. I, posljedično, imamo hronični nedostatak mjerljivih rezultata. I, opet, posljedično imamo sad na snazi zasluženu nezvaničnu klazulu balansa. A nije da nije bilo dovoljno upozorenja kuda vodi taj put. Inat je najgluplji izbor političkog djelovanja, ali i dalje omiljen na zapadnom Balkanu, pa i u našoj Crnoj Gori”, istakla je Uljarevićeva.

Da li ćemo od ovog novembra 2019. konačno krenuti drugim putem ostaje da se vidi.

“Neki od indikatora toga će biti i penzionisanje Radonjića umjesto pukog premještanja na drugu funkciju i izbor nekog sa kredibilitetom, a bez klijentelističko-nepotističkih veza, na mjestu direktora ASK”, poručila je ona.

Savjet mora da ga razriješi, pa slijedi konkurs za nasljednika

Kada dođe vrijeme za izbor novog direktora, glavnu obavezu imaće Savjet ASK. Direktor može, između ostalog, biti razriješen na lični zahtjev, što će biti u ovom slučaju.

Postupak njegovog razrješenja pokreće se na predlog najmanje tri člana Savjeta, a odluka se donosi većinom od najmanje četiri od pet glasova.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da Savjet raspisuje konkurs za izbor direktora.

Direktor se bira na period od pet godina i može biti biran u najviše dva mandata. Za direktora ASK ne može, na primjer, biti izabrano lice koje je u posljednjih pet godina imenovala ili postavila Vlada ili Skupština kao javnog funkcionera. Nakon isteka propisanog roka za prijavu kandidata, Savjet vrši provjeru ispunjenosti uslova i sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju uslove.

Razgovor sa kandidatima obavljaju svi članovi Savjeta a oni su dužni da pripreme i predstave pisani i obrazloženi predlog programa rada i ključnih prioriteta Agencije.

Savjet odlučuje o izboru direktora ASK većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 30 dana od dana isteka roka za prijavu na konkurs.

Radonjić: Odgovorno je ovo što radim

Na pitanje “Vijesti” da li je s njegove strane neodgovorno da se povuče u godini kada se očekuju parlamentarni i moguće izbori u svim crnogorskim opštinama, direktor Agencije je kazao da se ne slaže.

“Nije neogovorno da prelazim u drugu instituciju u vrijeme izborne godine. Naprotiv, mislim da je ogovoran potez prema instituciji,” kazao je on.

Smatra da je mnogo bolje da se ranije izvrši izbor novog direktora shodno činjenici da ide izborna godina.

“I da usred izborne godine i izborne kampanje ne treba da se vrši izbor direktora ove Agencije. Zaista mislim da je mnogo bolje da se sada izvrši izbor direktora kako bi on imao vremena da se upozna sa radom i nadležnostima Agencije i da u punom kapacitetu preuzme vođenje Agencije u izbornoj godini”. Njegov petogodišnji mandat bi istekao početkom oktobra. On još nije podnio ostavku, jer prvo želi da vidi da li će biti izabran u Savjet AZLP.

Predsjedik Savjeta ASK Momčilo Radulović ocijenio je da bi odlazak direktora prije isteka mandata mogao stvoriti određene probleme u ASK-u.

“Ali ćemo se mi potruditi sa naše strane da imamo što prije to rješenje i da u taj izborni proces ASK uđe u potpunosti institucionalno i funkcionalno spremna, što je nama u Savjetu najbitnije”, kazao je Radulović poslije sjednice Savjeta Agencije. Na sjednici nije razmatran nalaz Evropske komisije o radu ASK, jer, kako je obrazloženo, nisu sjednici bili prisutni svi članovi.

Bonus video: