Radoš Radenović, kandidat za direktora UP: Prekinuću spregu policije i kriminala

On je dodao da bi mogao doprinijeti da se situacija u policiji poboljša, ali i standard i status zaposlenih
554 pregleda 13 komentar(a)
Radoš Radenović, Foto: Luka Zeković
Radoš Radenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2013. 20:49h

Četvrti kandidat koji je predao dokumenta na konkursu za novog direktora Uprave policije je Radoš Radenović, bivši pripadnik javne i tajne policije.

On je 2000. godine prijevremeno penzionisan, budući, kako tvrdi, da u tada vladajućem DPS-u nijesu bili sigurni da li je lojalan režimu Mila Đukanovića.

“Vijestima” je rekao da su mu iz Uprave za kadrove odgovorili da njegova dokumentacija navodno nije kompletirana, što on negira i tvrdi da se svi potrebni papiri o njegovom dosadašnjem angažmanu nalaze upravo u MUP-u.

Radenović je od 1994. do 2000. pokrivao mjesto glavnog inspektora za jedan od sektora Državne bezbjednosti u Crnoj Gori, za obavještajni i kontraobavještajni rad. Bio je vanredni predavač na Institutu Državne bezbjednosti u Beogradu tokom 1995. i 1996. godine.

Tokom karijere, tvrdi, nije kažnjavan, niti je imao bilo kakve mrlje u karijeri.

On je dodao da bi mogao doprinijeti da se situacija u Upravi policije poboljša, ali i standard i status zaposlenih

„Prestao mi je odnos 2000. godine zbog sumnje tadašnjih moćnika MUP-a da politički ne pripadam DPS-u, odnosno, SDP-u. Prijevremeno sam penzionisan, a jedno vrijeme sam radio u Ministarstvu odbrane SCG, kao savjetnik šefa uprave za Crnu Goru. Ispunjavam sve uslove za funkciju direktora Uprave policije, a sa ovom kandidaturom htio sam da vidim koliko su danas demokrate u Crnoj Gori i da li ih interesuje moja politička pripadnost. Zanima me da li će uopšte razmotriti moju prijavu, jer ne pripadam partiji na vlasti, ali sam dokazani profesionalac“, kazao je „Vijestima“ Radenović.

On je dodao da bi mogao doprinijeti da se situacija u Upravi policije poboljša, ali i standard i status zaposlenih.

„Vjerujem da u policiji postoje vrsni i pošteni profesionalci koje treba afirmisati. Direktor policije i ministar MUP-a bi trebalo da poboljšaju uslove rada i života policajaca. Zalagao bih se protiv sprege policajaca i kriminalaca, a za afirmaciju časnih i poštenih policijaca i profesionalaca i maksimalno obezbjeđivanje uslova za njihov rad i život. Svi moraju biti isti pred zakonom, a oni koji su se ogriješili zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja i položaj i treba ih dovesti k spoznaniju prava“, zaključio je Radenović.

Zalagao bih se protiv sprege policajaca i kriminalaca, a za afirmaciju časnih i poštenih policajaca i profesionalaca i maksimalno obezbjeđivanje uslova za njihov rad i život

Nije poštovao proceduru?

Radenoviće je bio na intervjuu, iako je “Vijestima” dan ranije saopšteno, da njegova prijava neće biti tretirana, jer nije poštovao proceduru. “Vijestima” je iz MUP-a rečeno da je on prijavu, umjesto Upravi za kadrove, dostavio MUP-u.

Iako je prijava iz MUP-a proslijeđena Upravi za kadrove, ona neće biti uzeta u obzir prilikom razmatranja. Na konkurs za šefa policije javili su se i direktor Uprave carina Vladan Joković, dugogodišnji policijski funkcioner Zoran Ulama i bivši potpredsjednik Opštine Berane i aktuelni pomoćnik direktora Poreske uprave Radivoje Merdović.

Kandidate pitali kako bi se borili protiv kriminala

Trka za novog direktora Uprave policije juče je ušla u novu fazu - četiri kandidata testirana su u Upravi za kadrove, a ključna pitanja u intervjuu bila su kako bi se oni, ukoliko dođu na mjesto šefa UP, borili protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Prvi na intervju bio je pozvan aktuelni direktor Uprave carina Vladan Joković, a potom je odgovore na ista pitanja dao i dugogodišnji funkcioner policije Zoran Ulama. Nakon što su njih dvojica završili intervjuu, pred ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem, direktoricom Uprave za kadrove Svetlanom Vuković i njenim zamjenikom Đokom Nikačem, pojavili su i druga dva kandidata - Radivoje Merdović i Radoš Radenović.

Direktorica te uprave potvrdila je sinoć "Vijestima" da je sa kandidatima obavljen intervjuu, ali nije željela da odgovori šta su sve pitali prijavljene.

“Ne mogu vam saopštiti detalje jer su se svi kandidati juče ljutili što je medijski previše propraćen ovaj konkurs za direktora UP. Osim toga, svi su negodovali i zbog toga što se medijski prednost daje jednom kandidatu, što nije u redu jer je konkurs javan”, kazala je Vukovićeva. Predložena lista i odgovori kandidata trenutno su u rukama Konjevića, koji bi trebalo da do četvrtka 14. februara Vladi dostavi ime onog, kojeg želi da u budućnosti vidi na mjesto šefa policije. Postoji mogućnost da Konjević nikoga ne odabere, jer ima pravo da poništi konkurs, ukoliko, mu se ne bude svidio niko na predloženoj listi.

Bonus video: