Radovi trebalo da budu gotovi 2012: Čekaće još da se usele u bivši Dom vojske

Iz Direkcije javnih radova kazali su “Vijestima” da se planirani rok završetka svih radova i useljenje institucija kultura očekuje u prvom kvartalu ove godine, odnosno do kraja marta
4016 pregleda 3 komentar(a)
Bivši Dom vojske, Foto: Luka Zekovič
Bivši Dom vojske, Foto: Luka Zekovič
Ažurirano: 07.01.2019. 10:49h

Mada je trebalo da se usele prije više godina, Crnogorska kinoteka, Filmski centar i Muzički centar moraće još nekoliko mjeseci da se strpe prije nego uđu u svoj novi dom – bivši Dom vojske.

Sa rekonstrukcijom zgrade Doma vojske zvanično se počelo još 2008. godine a sve je trebalo da bude gotovo 2012. godine. Međutim, posao nije završen ni poslije sedam godina.

U međuvremenu su svako malo stizala obećanja o skorom useljenju tri institucije kulture a posljednje propalo useljenje bilo je u julu.

Ugovor o rekonstrukciji Doma vojske, Ministarstvo kulture i Direkcija javnih radova potpisali su još krajem 2008. godine

Iz Direkcije javnih radova kazali su “Vijestima” da se planirani rok završetka svih radova i useljenje institucija kultura očekuje u prvom kvartalu ove godine, odnosno do kraja marta.

“Kašnjenje u realizaciji ovog projekta prvenstveno je uslovljeno činjenicom da se radilo o radovima rekonstrukcije. Takođe, radovi na izradi scenske audio-video tehnike, scenske mehanike i završni radovi na izradi enterijera zahtijevaju angažovanje i sinhronizaciju velikog broja specijalizovanih preduzeća, što je dodatno usporilo dinamiku izvođenja”, pojasnili su “Vijestima” iz Direkcije, dodajući da svi ovi problemi predstavljaju probleme organizacione prirode koji nisu prouzrokovali povećanje troškova izgradnje.

Iz institucije kojom rukovodi Rešad Nuhodžić su “Vijestima” krajem decembra kazali da je do tada utrošeno nepunih 12,5 miliona eura.

Zgrada je spratanosti dva suterena, prizemlje i tri sprata, ukupne površine malo više od 10.500 metara kvadratnih.

Za potrebe Muzičkog centra obećana je velika koncertna sala sa 440 mjesta i mala koncertna sala sa 190 mjesta, sale za probe simfonijskog i narodnog orkestra, ali i prostorije za izvođače. Za Crnogorsku kinoteku namijenjeni su, između ostalog, depoi za arhiviranje filmova i video građe i sale za projekcije. Filmski centar će koristiti sale i prateće sadržaje pomenutih institucija.

Zgrada će sadržati i zajedničke prostorije, kao što su klub umjetnika, restoran i dr.

“Stavljanjem u funkciju nekadašnjeg Doma vojske, dobićemo ne samo reprezentativno i moderno zdanje već će se otvoriti mogućnosti za unapređenje kulturne ponude, produkciju novih umjetničkih programa, znatno bolje korišćenje kapaciteta u kulturi i njenu održivost, kao i za međunarodnu saradnju i razmjenu”, kazao je poslanicima Skupštine Crne Gore prošlog proljeća ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Direkcija javnih radova je krajem maja 2017. godine potpisala 4,5 miliona eura vrijedan ugovor sa podgoričkom kompanijom “Simes saga” za izradu enterijera, scenske, audio i video tehnike i opremanje institucija kulture.

Ugovorom je bilo precizirano da radovi budu završeni za pet mjeseci, odnosno do oktobra prošle godine.

Ovim dokumentom je precizirano da će se plaćanje vršiti putem odloženog plaćanja u 2017, 2018. i 2019. godini.

“Ako izvođač bez krivice naručioca ne završi radove na objektu koji su predmet ovog ugovora u ugovorenom roku, dužan je naručiocu platiti na ime ugovorene kazne penale 1,0% (jedan promil) od ugovorene cijene radova za svaki dan prekoračenja ugvorenog roka završetka objekta. Visina ugovorene kazne ne može preći pet odsto ugovorene cijene radova”, precizirano je ugovorom.

Ako izvođač svojom krivicom dovede u pitanje rok i završetak objekta ovog ugovora prema dinamičkom planu izvođenja radova i u ugovorenom roku njegovog završetka ili od strane naručioca u produženom roku, tada naručilac ima pravo da sve, ili dio preostalih neizvršenih radova oduzme izvođaču i bez njegove posebne saglasnosti ustupi na izvođenje drugom izvođaču.

Bonus video: