Radovi u Porto Montenegru: Novi vezovi do kraja ljeta

Radovi na izgradnji druge faze marine Porto Montenegro u Tivtu - sekcije „2A“, napreduju predviđenom dinamikom
83 pregleda 1 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.06.2014. 08:36h

Radovi na izgradnji druge faze marine Porto Montenegro u Tivtu - sekcije „2A“, napreduju predviđenom dinamikom, pa se očekuje da dodatnih 156 vezova na novoizgrađenim djelovima operativne obale, u funkciju bude stavljeno već krajem ljeta.

Hidrograđevinska operativa kompanije „YU Briv“ iz Kotora koja obavlja ovaj oko 30 miliona eura vrijedan posao, do sada je završila konstrukciju 203 metra dugog produžetka mula 3, a počeli su i radovi na izgradnji potpuno novog, 259 metara dugog i 12 metara širokog novog južnog valobranskog gata.

Trenutno se paralelno izvode radovi na instalacijama za vodovod i kanalizaciju, napajanje električnom energijom, i postavljanje cijevi za gorivo na novoizgrađenom produžetku mula 3, kao i konstruktivni radovi na pobijanju šipova i instalaciji prefabrikovanih betonskih elemenata obale na južnom valobranskom gatu. Na tim poslovima angažaovana su 4 specijalizovana hidrograđevinska plovila „YU Briva“, među kojima i velika plovna dizalica „Briv-1“ koja podiže i instalira prefabrikovane betonske elemente nove operativne obale, a koji su pojedinačno teški i do 100 tona. Posebna mašina instalirana na pontonu PD-4, do sada je za potrebe izgradnje novih djelova operativne obale Porto Montenegra, u morsko dno pobila ukupno 143 velika metalna šipa, prosječne dužine 25 metara po šipu.

Iz službe za izgradnju Porto Montenegra najavili su da će u narednom periodu početi i sa instalacijom plutajućih priveznih pontona za jahte, u basenu između postojećeg mula 4 i novoizgrađenog južnog valobranskog gata.

Ukupno će se postaviti 400 metara dužine novih pontona, proizvođača „Ingemar“ iz Italije. Pontoni su već stigli u pogone kompanije „Yu Briv“, gdje se radi na njihovom sklapanju.

Bonus video: