Radović: Bojali smo se sukoba zatvorenika, pa smo jednu grupu premjestili

Radović kaže da je ombudsmana već pismeno obavijestio kako mu snimke iz zatvora nije poslao zbog tehničkih problema.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2012. 20:51h

Direktor ZIKS-a Milan Radović rekao je “Vijestima” da je iznenađen što je ombudsman Šućko Baković u negativnom kontekstu pominjao rad zatvorske uprave, i to na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode.

Baković je rekao da mu Radović nije poslao video snimke od 13. februara kako bi utvrdio da li su pojedini zatvorenici bili maltretirani.

Nestalo struje, pa nema snimka

Radović kaže da je ombudsmana već pismeno obavijestio kako snimke nije poslao zbog tehničkih problema.

“Mi smo na ombudsmanov zahtjev odgovorili pismenim putem i objasnili mu sve, sa izjavama i dokumentacijom. Zastarjela nam je tehnika a tih dana je bilo nestanka struje, pa smo sistem prebacivali na agregat. Zbog toga nemamo sačuvan snimak”, rekao je Radović.

17 zatvorenika nagovarali druge da štrajkuju

On je odbacio i Bakovićevu konstataciju da su zatvorenici koji su razgovarali sa ombudsmanom, "kao po kazni", istog dana premješteni u bjelopoljski zatvor.

“Ombudsman je zaista tog dana razgovarao sa jednim od šest premještenih zatvorenika, ali ta odluka je već bila planirana i nema veze sa njegovim dolaskom”, rekao je Radović.

On kaže da su zatvorenike premjestili zbog bezbjednosti, da bi odvojili grupu koja je zagovarala štrajk zatvorenika od onih koji štrajk nijesu podržavali.

“Mi smo uvidjeli da postoje dvije grupe i procijenili da je 17 zatvorenika najaktivnije u pravcu da bude štrajka. Oni su uticali na druge koji nijesu željeli da štrajkuju. Svoju procjenu smo prenijeli ministarstvu pravde i donijeli odluku da 11 lica premjestimo iz paviljona u paviljon u samom ZIKS-u. Šestoro osuđenika smo iz bezbjednosnih razloga premjestili u Bijelo Polje. Razlog je bio da se dvije grupe ne sukobljavaju”, rekao je Radović.

Galerija

Bonus video: