Radović: Nisam čuo nijedan argument da Živa istina zaslužuje emitovanje na Javnom servisu

Savjet RTCG usvojio je odluku o konkursu sa izbor generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore
153 pregleda 0 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2018. 16:58h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) je raspisao konkurs za izbor generalnog direktora RTCG, koji će trajati do četvrtog ili petog novembra, u zavisnosti kada bude objavljen oglas.

Članovi su ranije, tokom sjednice Savjeta RTCG na kojoj su raspravljali o predlogu odluke za raspisivanje konkursa, bili u dilemi oko usaglašavanja uslova konkursa u vezi godina iskustva eventualnog kandidata i konflikta interesa.

Predlogom je predviđeno da kandidat ima najmanje pet godina iskustva, pošto je većina članova Savjeta bila za brisanje dijela predloga kojim je predviđeno da kandidat ima deset godina iskustva i sedam u menadžmentu.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić kazao je kako smatra da mora postojati ograničenje da članovi tijela mogu da učestvuju na konkursu.

"Moja namjera je da se izbjegne situacija da primjera radi, ako ja podnesem ostavku na moje mjesto, a nisam učestvovao u rsaspravi, mogu da se prijavim na konkurs. To je klasičan konflikt interesa", kazao je Jovetić.

Vržilac dužnosti generalnog direktora RTCG Božidar Šundić je, aludirajući na Živu istinu, poručio da program Javnog servisa neće uređivati niko mimo menadžmenta.

Šundić je istakao da će od Žive istine Javni servis imati imati ogromnu dobit.

“Moram da pitam Radoviću, ko Vam je dao podatak, koji ste iznijeli u medijima, da je procenat gledanosti te emisije samo 2,6 posto, koja je to agencija radila”, kazao je Šundić.

Član savjeta Milan Radović smatra da sve nezavisne produkcije moraju biti ravnopravne prilikom otkupa i emitovanja audio-vizuelnih djela nezavisnih produkcija, aludirajući da tako nije bilo kada je Živa istina u pitanju.

Radović je spocitao menadžmentu da nije dobio nijedan argument zašto emisija Živa istina zaslužuje da se emituje na Javnom servisu.

"Nijedan argument nijesam čuo. Trinaest emisija po 70 minuta plaća se 17.160 eura, pa mi nije jasno za šta ide taj novac, kada urednik bira goste, teme i drugo", istakao je Radović.

On je istakao da se Živa istina na "krajnje čudan način" našla na Javnom servisu i da će glasati protiv toga da se nađe na programu.

"Moram da pohvalim Drugi program, jer su napravili veliki pomak i uveli pet novih emisija. Ranije sam ih kritikovao, jer se nije dešavalo ništa na tom kanalu", kazao je Radović.

Iz pravne službe RTCG je pojašnjeno da postoje izuzeci i da menadžment, odnosno uredništvo, može da odluči da otkupi neki sadržaj ukoliko za to postoji interes i ocijeni se da je kvalitetan.

Bonus video: