Radović želi da bude šef Uprave za sprječavanje pranja novca

Bivši direktor zatvora prijavio se na konkurs za šefa Uprave za sprečavanje pranja novca
175 pregleda 4 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Zoran Đurić
Milan Radović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.03.2013. 20:58h

Bivši direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Radović, predao je kandidaturu na javnom konkursu za mjesto novog direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i finasiranje terorizma, saznaju “Vijesti”.

Radović je dokumentaciju sa svojom biografijom predao Upravi za kadrove, a za danas je najavljeno javno objavljivanje liste kandidata.

U trci za novog direktora Uprave za sprečavanje pranja novca i terorizma, osim Radovića, prema informacijama “Vijesti”, je i Vesko Lekić, doskorašnji pomoćnik bivšeg šefa te institucije Predraga Mitrovića.

Vlada je krajem januara smijenila dugogodišnjeg direktora Uprave Mitrovića, a upravo ga je Lekić privremeno zamijenio na toj funkciji.

Mitrović se na čelu Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma nalazio od njenog osnivanja 2004. godine, a njegova nedavna smjena dogovorena je u vrhu vladajuće partije.

Izvor “Vijesti” iz DPS-a navodi da je potpredsjednik Vlade Duško Marković inicirao smjenu Mitrovića, jer želi da “lojalni kadrovi” preuzmu sve pozicije u bezbjednosnom sektoru.

Izvor “Vijesti” iz DPS-a navodi da je potpredsjednik Vlade Duško Marković inicirao smjenu Mitrovića

Radović je podnio ostavku sa mjesta prvog čovjeka zatvorskog sistema u maju prošle godine, nakon što je Ministarstvo pravde, navodno, bilo nezadovoljno godišnjim izvještajem o radu ZIKS-a.

Dvoipogodišnju eru njegovog rukovođenja ZIKS-om obilježilo je nekoliko sumnjivih smrti iza rešetaka, slučajevi prebijanja zatvorenika, ali i mnogobrojni štrajkovi glađu osuđenika. Osim zatvorenika i pritvorenika, na Radovića su se žalili i službenici ZIKS-a, koji su tvrdili za vrijeme njegovog rukovođenja nijesu svi imali podjednak tretman.

Prije dolaska na tu funkciju, Radović je bio i dvije godine generalni sekretar u Skupštini Crne Gore, a sa te funkcije je prije kraja četvorogodišnjeg mandata, otišao u junu 2009. godine i to na lični zahtjev.

Radović je prije dolaska u Podgoricu bio i dugogišnji sudija bjelopoljskog Višeg suda.

Uprava za sprečavanje pranja novca i terorizma jedna je od ključnih karika u finasijskim istragama na relaciji policija - tužilaštvo. Bez provjera podataka preko te uprave, nema valjanih dokaza u borbi protiv organizovanog kriminala, jer su oni zaduženi za praćenje, analizu i obradu podataka o novčanim transakcijama sumnjivih osoba ali i praćenju njihovih računa.

U Upravi se nalazi i baza podataka za prepoznavanje sumnjivih transakcija i klijenata, a oni su zaduženi i za nadzor i saradnju sa državnim organima, ali i za razmjenu podataka sa stranim finansijsko-obavještajnim službama i organizacijama koje se bave sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma.

Kasne sa promjenama

Na zvaničnom sajtu Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predrag Mitrović se i dalje vodi kao prvi čovjek te institucije.

U dijelu o biografiji Mitrovića navode su podaci o njegovom obrazovanju, ali i da radi na doktorskoj tezi na temu “Tržišne deformacije i pranje novca sa posebnim osvrtom na carinski sistem”.

Osim toga na sajtu još pišu i podaci o dugogodišnjem stručnom usavršavanju Mitrovića i konferencije na kojima je učestvovao, koje su imale za temu borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma. Na zvaničnoj stranici pobrojani su i mnogobrojni njegovi radovi na istu temu.

Bonus video: