Radulović da donese sanacioni plan zbog haosa u Budvi

Carević je u pismu, u koje su „Vijesti“ imale uvid, podsjetio Radulovića da se prostorni plan opštine Budva ne primjenjuje od 31. decembra 2015, što predstavlja ograničavajući faktor, kako za planski tretman određenih lokacija, tako i za izmjenu pojedinih planskih dokumenata
9710 pregleda 4 komentar(a)
Carević i Radulović ljetos na Jazu, Foto: Filip Roganović
Carević i Radulović ljetos na Jazu, Foto: Filip Roganović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je od ministra održivog razvoja Pavla Radulovića da njegov resor započne izradu Prostorno-urbanističkog plana opštine Budva (PUP) koji bi bio sanacionog karaktera, čijim donošenjem bi se riješili brojni nagomilani problemi nastali prekomjernom izgradnjom i betoniranjem od Jaza do Buljarice.

Inicijativu za izradu PUP-a budvanska uprava je podnijela još u martu resornom ministarstvu, ali novo urgentno pismo Carević je uputio nakon što mu je Radulović odogovorio „da ukoliko Opština dostavi svu dokumentaciju shodno odluci o izradi PUP-a koju je lokalna uprava donijela 2009, Ministarstvo može pokrenuti postupak izrade, ako procijeni da taj planski dokument može biti donijet prije Plana generalne regulacije“.

Carević je u pismu, u koje su „Vijesti“ imale uvid, podsjetio Radulovića da se prostorni plan opštine Budva ne primjenjuje od 31. decembra 2015, što predstavlja ograničavajući faktor, kako za planski tretman određenih lokacija, tako i za izmjenu pojedinih planskih dokumenata.

„Primjena detaljnih urbanističkih planova stvorila je probleme u prostoru izgradnjom prekomjernih građevina, što je za posljedicu imalo prostorne konflikte na pojedinim područjima. Primjeri takve planske dokumentacije su DUP-ovi ‘Budva - Centar’, ‘Bečići’, ‘Petrovac-Centar’. Tačno je da je Opština Budva 2009. pristupila izradi PUP-a, ali kako su ugovoreni i dogovoreni rokovi za izradu i donošenje toga planskog dokumenta umnogome probijeni i kako je rok za donošenje planskih dokumenata, čija je izrada i donošenje započeto do dana stupanja na snagu novog zakona istekao 31. decembra 2018, donijeta je odluka o obustavi odluke o izradi Prostorno-urbanističkog plana opštine Budva. Kako bi se obezbijedio kvalitetan planski osnov za rješavanje problema, neophodno je donijeti novu odluku o izradi PUP-a u skladu sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata“, napisao je Carević. Pozivajući se na novi zakon, Carević je kazao da poslove na izradi i donošenju planskog dokumenta vrši MORT.

„Molimo vas da još jednom razmotrite mogućnost izrade i donošenja PUP-a i predložite Vladi da donese Odluku o izradi prostorno-urbanističkog plana opštine Budva. Ovaj postupak bi nam omogućio da lokalna uprava planira značajne razvojne projekte, stvorile bi se pretpostavke za efektivno sprovođenje postupka legalizacije, te mogućnost rješavanja brojnih problema u urbanoj matrici Budve - nedostatak parking mjesta, nedostatak javnih prostora, drastično smanjenje zelenih površina, povećanje izgrađenosti, neprimjeren izgled građevina“, naveo je Carević.

Prema riječima Carevića, prirotetna aktivnost na izradi PUP-a, koji treba da ima karakter sanacionog plana, odnosila bi se na preispitivanje postojećih i definisanje novih kapaciteta, njihovog rasporeda i namjene shodno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

„Kroz izradu PUP-a definisala bi se građevinska, kao i izdvojena građevinska područja na teritoriji opštine, čime bi PUP na taj način predstavljao kvalitetnu osnovu u toku izrade Plana posebne regulacije. Opština je spremna da pruži stručnu i logističku podršku pri izradi programskog zadatka za donošenje odluke o izradi PUP-a. Molimo vas da uzmete u obzir hitnost za donošenje odluke o izradi PUP-a i predložite dalje mjere, obaveze i dinamiku koje treba preduzeti“, zaključio je Carević u pismu Raduloviću.

Stručni tim da odredi lokacije gdje će biti zabrana gradnje

Carević je kazao da prema novim zakonskim rješenjima, odluka o izradi planskog dokumenta mora po potrebi da sadrži i odredbu o zabrani gradnje na prostoru ili dijelu prostora za koji se taj plan izrađuje.

„Opština Budva je sagledala prostorne kapacitete i u prethodnom periodu donosila određene odluke o zabrani gradnje, a postoji i više inicjativa za ukidanje određenih planskih dokumenata. Zato predlažemo, u cilju definisanja odluke o zabrani gradnje, da se formira posebni stručni tim koji bi zajedno sa predstavnicima Opštine i Ministarstva održivog razvoja bliže definisao lokacije na koje treba da se odnosi zabrana gradnje“, istakao je Carević.

Bonus video: