Radulović krije finansije, rektor preuzima Pravni?

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore konstatovao da Pravni fakultet ignoriše njihove zahtjeve i da nema licencu za smjer bezbjednost i kriminalistika
153 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 02.10.2012. 13:53h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore pokrenuće postupak protiv dekana Pravnog fakulteta Draga Radulovića ukoliko u roku od sedam dana ne dostavi finansijski izvještaj i sve ostale tražene podatke, rukovođenje finansijama i cijelim fakultetom preuzeće rektor Predrag Miranović.

Takvu odluku UO donio je juče jer je Radulović jedini dekan koji u propisanom roku nije odgovorio ni na jedan od njihovih zahtjeva, kao ni na posebne dopise u kojima je to tijelo tražilo više informacija o navodnom mobingu na koji su se želile saradnice u nastavi na tom fakultetu Lana Burić i Slađana Asanović.

Upravni odbor, na čelu sa Duškom Bjelicom, tražio je od svih fakulteta prije mjesec dana da dostave informacije o zaradama i naknadama koje se isplaćuju iz budžetskih sredstva, naknadama od samofinansirajuće nastave, za naučno¸-istraživački rad, za stručno komercijalne djelatnosti i pružanje usluga na tržištu, naknade za međunarodne projekte, troškove službenih putovanja, kao i promjene broja zaposlenih za period od 2008. do 2012. godine.

"Pravni fakultet oglušio se o sve odluke Upravnog odbora Univerziteta CG”", kazao je Bjelica nakon jučerašnje dvosatne sjednice.

Jedino što je sa Pravnog fakulteta stiglo je saopštenje o učestalim napadima na profesore tog fakultet od strane majke saradnice Lane Burić na Radulovića i saradnice Slađane Asanović na profesoricu Snežanu Miladinović.

"Ovom odlukom koju je danas UO donio sve univerzitetske jedinice dobile su jasnu poruku kako će se raditi ubuduće", kazao je on.

Bjelica je kazao i da su nakon jučerašnjih provjera utvrdili da Pravni fakultet nema licencu Ministarstva prosvjete za studije Bezbjednosti i kriminalistike.

"Ovim informacijama sam u najkraćem opisao stanje na tom fakultetu. Odgovorno tvrdim da je ovaj UO riješen da sve negativnosti koje se manifestuju po bilo kom osnovu u skladu sa zakonom i statutom Univerziteta Crne Gore rješava na odgovoran način...

"Dobili smo 19. septembra dopis da je Vijeće Pravnog fakultata na sjednici istog dana usvojilo predlog odluke za raspisivanje konkursa za upis na specijalističke studije na odsjeku Bezbjednost i kriminalistika. Znači konkurs je završen kada su svi studenti na drugim jedinicama već bili upisani", naglasio je Bjelica.

Na sjednici je zaključeno i da Ekonomski, Mašinski i Filozofski fakultet treba da dopune neke informacije u roku od sedam dana.

Bjelica i ostali članovi UO juče su dobili na ruke i informacije o poslovanju UCG, fakulteta i rektorata, pa je utvrđeno da na dan 11. jul državni univerzitet duguje više od 6,84 miliona eura. Potraživanja te ustanove nešto su manja i iznose nešto više od 3,7 miliona.

"Na narednoj sjednici UO ćemo to imati i specifirano po brojevima stambenih jedinica, cijeni, imenima i prezimenima”

"Rektor je podnio izvještaj o poslovanju univerzitetskih jedinica u prethodnih 20 mjeseci, podatke o zaradama i naknadama koje su isplaćene iz budžetskih sredstava za sve zaposlene, troškove službenih putovanja, naknade za međunarodne projekate", kazao je Bjelica.

On je rekao i da su neki od rukovodilaca fakulteta smatrali da UO nema pravo da se miješa u lična primanja zaposlenih i da su to njihovi lični podaci. Ipak, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka utvrdili su da su zaključci i zahtjevi UO u skladu sa zakonom.

Sve odluke UO je donio jednoglasno, a odlučeno je da se 19 osoba sa invaliditetom oslobode plaćanja školarina za studijsku 2012/2013. Pokrenuti su i postupci za izbor dekana Arhitektonskog fakulteta u Podgorici i dekana Fakulteta za turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo u Kotoru.

Odložena odluka o Draganu Lajoviću

Upravni odbor juče nije razmatrao imenovanje dekana na Ekonomskom fakultetu jer su, kako je kazao Bjelica, na prošloj sjednici donijeli zaključak da će sačekati da dobiju sve relevantne činjenice u vezi sa slučajem Lajović -Đurović.

Bjelica je kazao da je stav Vijeća tog fakulteta jasan, da su podržali kandidaturu Dragana Lajovića, utvrdili da se nalazio u radnom odnosu i da je u skladu sa procedurom izabran na to mjesto.

"Međutim, UO želi da se o svim navodima žalbe profesorice Gordane Đurović i nalazima nekih državnih organa koje je ona dostavila izjasne članovi Ekonomskog fakulteta. Na narednoj sjednici, koja će biti nakon 15. oktobra, donijećemo odluku o imenovanju dekana", kazao je on.

Đurović se žalila smatrajući da je Lajović nezakonito u martu 2009. stupio u radni odnos na Ekonomskom fakultetu jer je već radio u Investiciono-razvojnom fondu, te da je zbog toga nezakonito izabran za dekana.

Stanovi konačno raspodijeljeni

Bjelica je saopštio i da je stambena komisija konačno završila sa raspodjelom stanova, da je napravljena specifikacija podijeljenih stanova - onih koji su ostali UCG, koji su pripali sindikatu, kao i onih koji će biti prodati kako bi kupili stanove za profesore koji žive i rade van Podgorice.

"Na narednoj sjednici UO ćemo to imati i specifirano po brojevima stambenih jedinica, cijeni, imenima i prezimenima”, najavio je Bjelica.

Galerija

Bonus video: