Radulović podržao budvansku vlast, nema vašarišta

Ministarstvo dalo saglasnost za uklanjanje privremenih objekata sa šetališta. Iz koalicije poručeno da će se, ko ne glasa za plan, preseliti u opoziciju i trpjeti posljedice
11055 pregleda 34 komentar(a)
Radulović i Krapović, Foto: Vuk Lajović
Radulović i Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.12.2018. 07:15h

Budva više neće biti sinonim za vašarište, potvrđeno je na višečasovnom sastanku vladajuće koalicije, na kome je jednoglasno dogovoreno da se izglasa Plan privremenih objekata. Njime je predviđeno da u narednih pet godina, neće biti kioska, tezgi, rashladnih vitrina... na dijelu gradskih šetališta Budve, Bečića, Petrovca i Svetog Stefana, kojim gazduje Opština.

Sastanak je uslijedio nakon što je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović pismeno dostavio saglasnost na nacrt Plana, koji mu je uputila Opština, a kojim je izbrisano skoro 250 privremenih objekata. Iz petogodišnjeg Plana u Budvi je uklonjeno 187 privremenih objekata, od kojih 95 lokacija na šetalištu, 50 lokacija na Jadranskom sajmu, te 42 lokacije u drugoj zoni. U Bečićima je manje 39 lokacija, osam u Petrovcu, četiri na Jazu, pet na Svetom Stefanu, a izbrisano je i pet autoperionica i tri parkinga.

„Nakon izvršene provjere programa, sa aspekta nadležnosti ovog Ministarstva, uključujući i životnu sredinu, daje se saglasnost na predlog Programa privremenih objekata na teritoriji opštine Budva“, navodi se u dopisu koji je potpisao Radulović.

Na sastanku je dogovoreno da svako ko bude glasao protiv Plana, ili glasao za neki od amandmana koji je predložio opozicioni DPS, neće biti više član vladajuće koalicije.

Plan privremenih objekata nalazi se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja, zakazanog za četvrtak. Svako razmimoilaženje moglo bi dovesti do raspada koalicije u trenutku kada se očekuje rotacija na mjestu predsjednika jer će dosadašnji gradonačelnik Dragan Krapović podnijeti 29. decembra ostavku, a njegovo mjesto bi već početkom januara, na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta, nakon što dobije većinsku podršku odborničkog saziva, trebalo da zauzme lider budvanskog DF-a Marko Bato Carević.

Krapović je kazao za „Vijesti“ da je nakon što je stigla saglasnost resornog ministarstva, postignuto potpuno jedinstvo i podrška predlogu Plana od svih konstituenata koalicije na vlasti u Budvi.

Tezge BudvaOdzvonilo tezgama na šetalištu

„Moram da kažem da su odbornici DPS-a, ali i bivši odbornik SNP-a podnijeli niz amandamana na Predlog programa, međutim nijedan nije prihvaćen i svaki amandman će biti jednoglasno odbačen od svih odbornika vladajuće koalicije. To je dogovoreno i potvrđeno od svih, pa i SNP-a. Ukoliko bilo ko iz koalicije bude glasao protiv Programa ili za neki od predloženih amandmana, taj više neće biti dio koalicije i biće opozicija u periodu do kraja mandata. Tu podrazumijevam i sve posljedice koje idu uz takvu odluku“, naglasio je Krapović.

Krapović očekuje da usvajanje Plana bude inicijalna kapisla za proces koji će u narednim godinama dovesti do toga da Budva postane ozbiljna, besprekorna turistička destinacija.

„Budva to svakako zaslužuje. Napominjem da se to neće desiti u godinu ili dvije, ali svakako hoće u narednih tri do pet godina. Ovo podvlačim zbog svih koji imaju pojedinačni interes i potrudiće se da nas pokolebaju i nakon usvajanja Programa. Uzmicanja i kompromisa sa interesom države i Budve nema, počinje dugoočekivana promjena kursa najvažnije destinacije u Crnoj Gori i moram da kažem da sam jako zadovoljan što se to prelama i dešava za vrijeme mandata ove vlasti i za vrijeme mog mandata“, istakao je Krapović.

Poručuje da ako ne bude tako, i ako „bude pogaženo jedno od osnovnih izbornih obećanja ove koalicije, vlasti u Budvi neće biti više“.

„To je tako i iako nas tek očekuje veliki posao, vjerujem da smo kadri da ga dovedemo do kraja. Niko drugi neće i ne može, to je sigurno“, kazao je Krapović.

Bonus video: