Radulović: Pravićemo so ili dati Solanu NVO

“Ako se bude upravljalo bez komercijalne proizvodnje soli, treba se odrediti da li njome da upravlja Vlada, opština ili neka NVO. Procedura podrazumijeva i javnu raspravu o sadržaju studije”, kazao je Radulović
59 pregleda 8 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.12.2017. 20:32h

Šire područje Solane, od oko 10 hiljada hektara, može ostvariti vrijednost od 5,8 miliona eura. Način upravljanja budućim zaštićenim područjem zavisiće od toga da li će biti obnovljena komercijalna proizvodnaj soli.

To piše u studiji zaštite Solane, koju je juče u Skupštini prezentovao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. “Studija kao najprikladniju kategoriju zaštićenog područja po međunarodnoj klasifikaciji predlaže dvije opcije. Prva je da Solana bude park prirode, ako se nastavi komercijalna proizvodnja soli, a druga rezervat prirode, ako će se područjem upravljati samo kao zaštićenim sa demonstracionom proizvodnjom soli za posjetioce”, rekao je Radulović u Skupštini.

On je dodao da su predviđena i dva modela upravljanja, u zavisnosti da li će se nastaviti sa proizvodnjom soli. U tom slučaju, preporučeno je da Solanom upravlja Vlada kroz privatno-javno partnerstvo, gdje bi izdala koncesiju za proizvodnju soli.

“Ako se bude upravljalo bez komercijalne proizvodnje soli, treba se odrediti da li njome da upravlja Vlada, opština ili neka NVO. Procedura podrazumijeva i javnu raspravu o sadržaju studije”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da opstanak staništa i broja jedinki zavisi od održanja vodnog režima koji se godinama upotrebljavao kod proizvodnje soli do 2013, kada su pumpe stale zbog prestanka proizvodnje i ulaska u stečaj.

“Vlada je od maja 2015. do kraja 2017. uložila oko 700 hiljada eura u zaštitu i obnovu infrastrukture u Solani. Od avgusta 2015. uspostavljen je model privremenog zakupa i upravaljanja lokalitetom od JP Nacionalni parkovi Crne Gore. Postojeći aranžman je na snazi do 23. avgusta 2018. Takođe, Vlada je na sjednici u februaru 2017. usvojila Prostorno-urbanistički plan za opštinu Ulcinj koji podrazumijeva proglašenje Solane parkom prirode, koji bi podrazumijevao očuvanje ekoloških karakteristika područja i racionalno korišćenje prostora za održive aktivnosti, kao što su turizam, zaštita prirode, sport i rekreacija, naučno-istraživački rad i slično”, kazao je Radulović.

On je naveo da je Agencija za zaštitu životne sredine krajem 2015. izradila predlog studije zaštite, čiji je naručilac Opština, ali da taj dokument nije urađen po Zakonu o zaštiti prirode i da se mora dopuniti. “Opština je odgovorila da će dopunu dostaviti do 1. aprila 2016, što do danas nije urađeno.

Ministarstvo je iniciralo izradu sveobuhvatne studije 13. juna 2017. Projekat je završen 13. novembra ove godine i u njemu su bila angažovana tri eksperta iz EU. Procijenjeno je da se stanje nekih vrsta i staništa značajno promijenilo od 2013. kada je prestala proizvodnja soli.

Bonus video: