Radulović: Stid me od stranih turista

CTU od sjutra zvanično se više ne promoviše preko NTO, razočarani situcijom u turizmu koja je kulminirala ovoga ljeta
112 pregleda 53 komentar(a)
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Žarko Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.08.2012. 15:25h

Crma Gora, iako je jedna od najmanjih država u Evropi, od sjutra će se na sajmovima turizma predstavljati na dva odvojena štanda. Nakon nekoliko mjeseci pritužbi na nelojalnu konkurenciju Crnogorsko turističko udruženje (CTU) odlučilo je da ne sarađuje sa turističim udruženjima i državnim institucijama.

Razočarani zbog nebrige države i lokalnih uprava da riješe probleme nelojalne konkurencije, eliminišu djelatnosti u privremenim lokacijama i tezgama koje su podudarne ugostiteljski lokalima, hotelima i turističkim agencijam na prostoru od 200 metara udaljenosti, u CTU su odlučni da se ubuduće na sajmovima i berzama turizma se promovišu samostalno, a ne pod okriljem Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija.

Uz sosptveni logo, promotivnu kampanju i sve što ide uz jedna ozbiljan brend, kakav žele da naprave, Crna Gora će biti jedinstvena turistička destinacija, koja će biti promitivno podijeljana.

Predsjednik CTU i suvlansik elitnog lanca hotela "Montenegro stars" Žarko Radulović ocijenio je da u periodu od maja do septembra "država kada je u pitanju turizam biva demontirana".

Kako je saopštila Ćeranić turistička privreda, a posebno hotelijerstvo uglavnom je privatizovana i jednim dijelom okupljena oko CTU

"Razlozi zbog čega izlazimo iz svih ovih institucija u kojima smo participirali su prije svega neodrživo stanje u turističkoj privredi, nelojalna konkurencija, nebriga države, a naročito opština za dio turističke privrede koji legalno posluje. Ova godine je kulminirala i sve ovo što se dešava ovih dana duž Crnogorskog pirmorja potvrđuje da je zadnji čas da se nešto mijenja. Upravo ovih dana smo svjedoci da je demontirana država kada je u pitanju turizam. Svi pozitvni zakoni države Crne Gore vezani za privredu i poslovanje su demontirani i ne postoje praktično. Totalni je haos duž svih promenada i šetališta i plaža, Crna Gora danas liči na Gvineju Bisao prije 20 godina, kakvu je ja pamtim", poručio je Radulović.

On je naglasio da ga je stid kakav osjećaj stranci koji dolaze u Crnu Goru stiču o nama. Kako je kazao posjetioci su "zaprepašćeni i ne mogu da vjeruju šta se dešava u zonama najveće cirkulacije turista".

"Osjećam gorčinu i stid pred tim ljudima, jer znam sa kakvom percepcijom odlaze iz Crne Gore. To se ponavlja iz godine u godinu, svi smo svjedoci i to niko neće javno da kaže. Evo CTU prvi to javno definiše. Jeste da je prva asocijacija strancu kada kažete Montenegro da smo mi Južna Amerika, a kada shvate da je u pitanju Evropa, Jadran, dođe ovdje i shvati da opet ništa nije shvatio jer se nađe u takvom ambijentu kao da je došao u Afriku", ocijnio je Radulović.

"To može ugroziti strateški pristup pojedinim aktivnostima i kvalitetnim promotivnim kampanjama"

On je dodao i da su NTO i LTO ispali “kolateralna šteta”, ali da to udruženje na drugačiji način nije moglo da pokaže "koliko je sve izvrnuto, abnormalno i izopačeno" do da se izdvoji iz državnih institucija.

"Drugačije nijesmo mogli da pokažemo da smo mi u stvari okosnioca turizma Crne Gore - kičma, stub koji drži turizam Crne Gore. Mi imamo komunikaciju sa NTO i LTO. Nećemo i ne smijemo i jako smo pazili da ne oštetimo destinaciju. Vjerujte mi da nas i oni intimno podržavaju, kao i dio opštine jer je ovo stanje neodrživo. Ovo je korist za 50 ili 100 familija u Crnoj Gori, a za hiljade velika šteta, na kraju je i za njih šteta. Mi smo i do sada finanisrali i NTO i LTO, oni ubiraju od nas novac iz kojeg vrše promociju destinacije", kazao je on.

Prema njegovim riječima to udruženje će predstavlja Crnu Goru na jednako valjan način kao NTO i LTO. Radulović je poručio da ugostitelji trenutno rade za one ljude koji nikom ništa ne plaćaju već ubiraju novac koji uglavnom završi van granica Crne Gore nakon sezone.

Nije korektno prema turističkim organizacijama

Iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore smatraju da nije korektno da CTU redefiniše uspješnu saradnju zbog pritiska da se ostvare djelimični interesi u domenu u kojem turističke organizacije nemaju zakonske ingerencije.

"To može ugroziti strateški pristup pojedinim aktivnostima i kvalitetnim promotivnim kampanjama", kazala je pomoćnica direktora u NTO Danica Ćeranić.

Ona je objasnila da na promocijama putem najvećih turističkih berzi na štandu nijesu prisutni predstavnici svih hotela ili agencija, ali je destinacija prezentovana integralno kroz aktivnost turističkih organizacija.

"Saradnja sa CTU je do sada bila prepoznata kao dobar primjer javno-privatnog partnerstva i, što je najbitnije, rezultirala je trendom rasta našeg turizma po stopi najvišoj u svijetu, po studiji Svjetskog savjeta za turizam i Oksfordskog ekonomskog instituta"

"Zbog racionalizacije sredstava nisu ni sve organizacije uvijek prisutne, a promocija destinacije uvijek na prvom mjestu i dominantna", kazala je pomoćnica direktora u NTO Danica Ćeranić.

Ona je poručila da nije vrijeme za soliranje, već da svu energiju treba usmjeriti na uspjeh predstojećih sezona jer je tržište turbulentno i konkurencija sve aktivnija. U uslovima smanjinih budžeta za marketing i promociju saradnja i dopunjavanje u promotivnim aktivnostima recept su za uspjeh, smatraju iz NTO.

Kako je saopštila Ćeranić turistička privreda, a posebno hotelijerstvo uglavnom je privatizovana i jednim dijelom okupljena oko CTU.

"Saradnja sa CTU je do sada bila prepoznata kao dobar primjer javno-privatnog partnerstva i, što je najbitnije, rezultirala je trendom rasta našeg turizma po stopi najvišoj u svijetu, po studiji Svjetskog savjeta za turizam i Oksfordskog ekonomskog instituta", kazala je ona.

Bonus video: