Radulović: Vesna Medenica krši pretpostavku nevinosti

“Medenica morala biti mnogo opreznija pri svojim javnim istupima, jer je njen rad i rad cjelokupnog pravosuđa ipak pod monitoringom”
161 pregleda 10 komentar(a)
vesna medenica, Foto: Savo Prelević
vesna medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.05.2012. 01:28h

Advokat Veselin Radulović tvrdi da je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica pokušala obmanuti unutrašnju i međunarodnu javnost kada je na prijemu koji je prekjuče upriličila za diplomatski kor saopštila da je “20 sudija privremeno udaljeno sa mjesta sudijske funkcije zbog počinjenog krivičnog djela”.

Radulović, kao koordinator projekta ”Monitoring rada Sudskog savjeta” koji sprovodi Akcija za ljudska prava, a koji je finansiran od strane USAID-a, navodi da zvanični podaci o radu Sudskog savjeta značajno odstupaju od onoga što Medenica saopštava javno, čime pokušava prikazati rezultat u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

“Suprotno njenim navodima, od 2008. godine doneseno je ukupno 20 odluka o privremenom udaljenju sa dužnosti sudija, od čega je 10 odluka doneseno zbog pokretanja istrage za krivično djelo koje sudiju čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije. Ipak, svaki od tih postupaka protiv sudija nije okončan pravnosnažnom osuđujućom presudom. Dakle, znatno je manji broj sudija koji su osuđeni za djelo koje ih čini nedostojnim za vršenje sudijske funkcije, nego što to pokušava prikazati Medenica”, navodi Radulović.

Pritisak na sudove

On dodaje da Medenica konstatacijom da su ove sudije udaljene sa dužnosti ”zbog počinjenog krivičnog djela”, krši pretpostavku nevinosti svim sudijama protiv kojih je krivični postupak u toku.

“Štaviše, polazeći od pozicije koju formalno i faktički ima, njeni javni stavovi mogu se tumačiti i kao pritisak na sudove koji sude u ovim postupcima i kao ugrožavanje njihove nezavisnosti od strane Medenice”, ocjenjuje advokat.

On je podsjetio da je Medenica još u junu 2008. godine izjavila da nestručne sudije koje izigravaju pravdu neće ubuduće naići na razumijevanje i da moraju sami napustiti sudijsku funkciju.

“Slučajno ili ne, nakon te njene izjave značajan broj sudija upravo je tražio da im prestane sudijska funkcija. I ovim podacima o broju sudija koji su sami tražili da im prestane funkcija, Medenica se takođe pohvalila ambasadorima”, primjećuje Radulović.

"Morala bi biti opreznija"

On smatra da bi za međunarodnu i domaću javnost svakako bilo značajnije i interesantnije da Medenica saopšti koje su to nestručne sudije za čije izigravanje pravde je bilo razumijevanja ranije i “posebno koji su motivi zbog kojih ona to izigravanje pravde prikriva pune četiri godine, vršeći eksplicitno na sudije pritisak da sami napuste funkciju onda kada im ona sugeriše”.

“Stoga bi Medenica morala biti mnogo opreznija pri svojim javnim istupima ili ispadima, jer je njen rad i rad cjelokupnog pravosuđa ipak pod monitoringom onih koji ne daju ocjene na osnovu lažne statistike. Ukazivanje na njene javne ispade i lažnu statistiku nije 'izvrgivanje ruglu' sudijske profesije, kako se Medenica požalila ambasadorki Bugarske, već upravo afirmacija i podstrek za sve nezavisne i profesionalne sudije”, smatra Radulović.

Bonus video: