Radunović: Opravdani zahtjevi ljekara, ali očekivanje sindikata nerealno

Radunović je na konsultativnom saslušanju na temu "Položaj i socio-ekonomski status zdravstvenih radnika u Crnoj Gori" u Skupštini, kazao da će ovo pitanje posmatrati sa velikom pažnjom i u skladu sa budžetom za narednu godinu pokušati da podrže zahtjeve
2411 pregleda 1 komentar(a)
Sa konsultativnog saslušanja, Foto: Zoran Đurić
Sa konsultativnog saslušanja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2019. 18:59h

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da su opravdani zahtjevi ljekara za povećanje zarada, ali da procenti koji su preliminarno saopšteni od sindikata njemu izgledaju suviše visoki i nerealni.

On je danas, na konsultativnom saslušanju na temu "Položaj i socio-ekonomski status zdravstvenih radnika u Crnoj Gori" u Skupštini, kazao da će ovo pitanje posmatrati sa velikom pažnjom i u skladu sa budžetom za narednu godinu pokušati da podrže zahtjeve.

"Zahtjevi jesu opravdani, ali se plašim da je očekivanje sindikata nerealno", ocijenio je Radunović.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da je bolji standard zaposlenih u zdravstvu u vrhu prioriteta i da snažno podržava povećanje plata.

"Period za nama je period fiskalne konsolidacije. Sada smo u intenzivnim pregovorima i očekujemo da je povećanje izvjesno. Na Vladi i reprezentativnim sindikatima je da nađemo model. Pregovori idu u dobrom pravcu koji će rezultirati povećanjem zarada", rekao je Hrapović.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da su zarade zaposlenim u zdravstvu u avgustu iznosile prosječno 566 eura.

"Nedopustivo je da zarada ljekara specijaliste bude niža nego zamjenika šefa kabineta premijera", kazala je Vuksanović.

Sa tim je saglasan i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, koji je ocijenio da bez zdrave nacije nema ni zdrave ekonomije.

Odbor za zdravstvo
Sa konsultativnog saslušanja(Foto: Zoran Đurić)

"Vrstan hirurg mora da ima najveću platu u državi. Veću nego bilo koji funkcioner. Neto zarada ljekara koja obuhvata dopunski rad i pripravnost prosječno iznosi 952,77 eura, dok je prosječna zarada sestara 497", kazao je Čirgić.

On smatra da koeficijente za ljekare i ostale zdravstvene radnike treba korigovati i da treba tražiti najbolji model da se nagrade oni koji rade najsloženije poslove i u najvećem obimu.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, ocijenila je da zarade, zajedničkim snagama, moraju biti povećane najmanje 30 odsto i da imaju mogućnost sindikalne borbe ako to ne bude tako.

Ona je istakla da sindikat na čijem je čelu broji 4.500 zdravstvenih radnika i da 25.000 ljudi čeka da im kažu da li će zaposlenima vratiti dostojanstvo.

"Tražimo da se planira povećanje tako što će koeficijent za subspecijalistu da bude 18, kao i sudiji osnovnog suda", rekla je Krivokapić.

I predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata, Vladimir Pavićević, kazao je da je prosječna zarada u zdravstvu, bez dopunskog rada, manja od prosječne u državi.

"Mislim da je potpuno jasno da mora doći do značajnog povećanja", ocijenio je Pavićević.

Predsjednica Sindikata doktora medicine, Milena Popović Samardžić, kazala je da niko ne vodi zvaničnu evidenciju u kojoj mjeri ljekari napuštaju državu, istakavši da je za četiri godine iz Crne Gore otišlo oko 150 ljekara.

"Ako vi za narednu godinu nemate 10 ili 15 miliona, što je jedna malo bolja kuća, za povećanje plata doktora, onda se pripremite da narednih godina obezbijedite 50 miliona više za liječenje van države i dovođenje doktora sa strane", rekla je Popović Samardžić.

Poslanici, članovi Odobra za zdravstvo, rad i socijalno staranje, saglasni su da plate u zdravstvu moraju biti veće.

Poslanica Demokratskog fronta (DF), Branka Bošnjak, rekla je da su ljekari nekada bili uzor u društvu, kao i univerzitetski profesori, ali da sistem sada favozirizuje "neke druge ljude".

"Mi poslanici možemo da povećamo platu i utičemo na budžet", rekla je Bošnjak.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Halil Duković ocijenio je da se zarade moraju povećati i da mladi ljekar, koji počne da radi sa platom od 500 ili 600 eura, neće biti stimulisan da ostane u zemlji.

Bonus video: